Doświadczenie restauracyjne do domu to sposób na urozmaicenie domowej kuchni czasów kwarantanny. Zamówienia na wynos lub z odbiorem to też jedyne, co może pomóc restauracjom przetrwać. Stąd pomysł na Delivery Week, czyli rozpoczęty właśnie pierwszy „wynosowy” festiwal restauracyjny. W specjalnej cenie 35 zł zamówić można domowe doświadczenie restauracyjne
na kolejny dzień lub następne. Każdy zestaw składający się z dwóch autorskich dań przygotowanych przez szefów kuchni to prawdziwie restauracyjne smaki "podane do domu".

Festiwal będzie trwał do odwołania. Delivery Week wystartował właśnie w Warszawie, Wrocławiu i Poznaniu, a wkrótce dołączają do niego restauracje z kolejnych miast.

 - Autorski posiłek z restauracji to świetne urozmaicenie przymusowego pobytu w domu, ale też pomoc walczącym o przetrwanie restauracjom - mówią organizatorzy Festiwalu Paweł Światczyński i Maciek Żakowski - Dla niezależnych rodzinnych lokalnych przedsiębiorstw to niebywale trudny czas, ważą się ich losy. Po przełożeniu wiosennej edycji Restaurant Week wszystkie nasze moce postanowiliśmy wykorzystać, by pomóc restauracjom.Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu naszych wspaniałych Gości to się uda!

Do wyboru są zarówno restauracyjne dania kuchni polskiej, jak i innych. Goście mogą zamawiać dania wegetariańskie, rybne, wegańskie i mięsne.

Podobnie, jak podczas Restaurant Week, zamówienia można składać online najpóźniej dzień wcześniej. Tym razem do godziny 23.00 na następny dzień i kolejne. Na stronie www.DeliveryWeek.pl wybiera się i opłaca liczbę zestawów festiwalowych oraz termin i godzinę dostawy (między 12.00 a 21.30).

Bezkontaktowa dostawa

Bezpieczeństwo Gości jest priorytetem. Dlatego proces przygotowania i dostawy dań poddany został ostrym zaleceniom sanitarno-epidemiologicznym. Według zaleceń, jedzenie ma być przygotowywane w maskach i rękawiczkach higienicznych, strefy dostaw nie mogą się przenikać, a Dostawcy muszą często dezynfekować ręce i pojazdy. Odbiór własny lub dostawa odbywają się bezkontaktowo.

Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Znając wcześniej dokładną liczbę Gości i ich menu, restauracje marnują minimalną ilość jedzenia. Zamawiają bowiem dokładnie tyle składników, ile potrzebują do przygotowania dań.

Wesprzyj niezależną scenę restauracyjną!

Organizatorem Delivery Week jest największe w Polsce wydarzenie kulinarne - Restaurant Week. Festiwal został powołany, aby pomóc przetrwać restauracjom trudny czas kwarantanny. Do współpracy zaproszeni zostali festiwalowi Partnerzy i Ambasadorzy, którzy od lat chętnie promują niezależną rodzimą scenę restauracyjną. Festiwal potrwa do odwołania. Rozpoczyna się w Warszawie, do której już dołączają inne miasta. Festiwal potrwa do odwołania.