Dlaczego warto wybierać się na piknik?
Mimo, że o piknikach się coraz rzadziej słyszy, wciąż jako rozrywka niosą ze sobą wiele korzyści! Idealna okazja na wyjście, spędzenie trochę czasu na świeżym powietrzu i złapanie promieni słońca. Już piętnaście minut spędzonych na słońcu jest okazją do wspierania swojego organizmu w produkcji witaminy D i przy okazji odrobiny endorfin! Warto pamiętać o kremie z filtrem przed wyjściem.
Czas spędzony na świeżym powietrzu to szansa na podziwianie pięknych widoków i zjedzenie w plenerze smacznych, przygotowanych wcześniej przekąsek. Piknik można zorganizować solo, z książką lub w towarzystwie bliskich bądź przyjaciół. Wystarczy zabrać ze sobą koc, jedzenie i dobre nastawienie.
Jakie są najlepsze przekąski piknikowe?
W trakcie pikniku wszystko smakuje po prostu lepiej niż w domu, więc nie trzeba być kulinarnym wirtuozem, żeby przygotować coś pysznego. To też okazja na testowanie nowych smaków i przerabianie znanych sobie przepisów. Przygotowując na przykład deskę serów, owoców i warzyw z ulubionymi przysmakami, wystarczy zamienić tradycyjny ser krowi na ser z mleka koziego. Mleko kozie jest bombą witaminową, zawiera witaminę A zamiast karotenu, a także jest bardziej zasobne w witaminę B3 niż mleko krowie. Do tego znakomicie smakuje, zwłaszcza w połączeniu z orzechami, warzywami i owocami, więc świetnie sprawdza się w koreczkach i przystawkach. Koreczki przygotowuje się szybko i łatwo. Wystarczy pokroić ser w kostkę, a także ulubione wędliny i warzywa, a następnie nabić je na wykałaczkę. Można jeść je solo lub zagryzać świeżym pieczywem.
Kolejnym szybkim i smacznym przepisem na przekąskę piknikową, jest tortilla z awokado i kozim serem!
Składniki:
- 5 placków tortilli
- 5 jajek na twardo
- 2 awokado
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka majonezu
- ½ szklanki startego koziego sera twardego dojrzewającego
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- mały pęczek kolendry
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- Można dodać ser sałatkowy Festkoz z mleka koziego
Jajka na twardo posiekaj w kosteczkę lub w słupki, awokado przekrój na pół, usuń pestkę (wbij środkową część noża w pestkę i wyciągnij ją w ten sposób, nie narażając się na zacięcie nożem), miąższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj pozostałe składniki, dopraw i wymieszaj. Pastę rozsmaruj równomiernie na plackach tortilli, zwiń w roladki i pokrój na 3 cm kawałki.
A co mogą przygotować fani eksperymentów w kuchni?
Wspaniałym towarzyszem na pikniku jest ser sałatkowy Festkoz z mleka koziego pieczony w cieście filo z sezamem i miodem!
Składniki:
- 2 kostki sera sałatkowego Festkoz z mleka koziego
- 2 arkusze ciasta filo
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki miodu
Rozłóż płat ciasta filo, posmaruj oliwą. Ser sałatkowy Festkoz z mleka koziego ułóż na środku krótszego boku i zawiń szczelnie. Każdy suchy fragment smaruj naoliwionym pędzelkiem. Tak samo przygotuj drugi płat ciasta. Piekarnik rozgrzej do 190°C z grzaniem „góra-dół”. Ser w filo ułóż na papierze do pieczenia, zapiekaj przez około 20 minut. W międzyczasie sezam upraż na suchej patelni. Po upieczeniu ciasto delikatnie wyjmij na talerz, polej miodem i posyp sezamem. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem owoców o kwaśnym smaku np. porzeczek.
Przetestuj przepisy i zmień swój piknik w niepowtarzalne kulinarne doświadczenie! Nie próbowałeś jeszcze kozich wyrobów w Twojej kuchni? Koniecznie musisz to zmienić! Szukaj w sklepach kozich produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku. Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl
*Merytoryka artykułu przygotowana na podstawie publikacji pt. "Walory odżywcze i prozdrowotne mleka koziego" autorstwa Roberta Pastuszka, Joanny Barłowskiej - Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, oraz Zygmunta Litwińczuka - Pracownia Ekologicznej Produkcji Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Komentarze