Krzew herbaciany wywodzi się z Azji Południowej. Jako pierwsi zalety spożywania herbaty zauważyli oraz docenili Chińczycy i właśnie oni mogą pochwalić się najbogatszą i najstarszą kulturą z nią związaną. Do Europu dotarła w pierwszej połowie szesnastego wieku, do Polski w pierwszej połowie siedemnastego wieku.

Kiedyś był to towar niemalże luksusowy, za który trzeba było słono zapłacić. Dziś większość z nas pije to codziennie, nie wydając przy tym fortuny. Mowa tutaj o czarnej herbacie która, jak się okazuje, poza walorami smakowymi ma też nieprzeciętny wpływ na nasze zdrowie. 
Przez jakiś czas uważano, że spośród wszystkich popularnych rodzajów herbat, czarna jest najmniej wartościowa. Wyniki ostatnich badań mogą to jednak zmienić. 

Jak czarna herbata wpływa na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan w Australii wzięli pod lupę flawonoidy - substancje znajdujące się w żywności, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. O ich właściwościach wiemy już od dawna, jednak badacze postanowili bliżej się temu przyjrzeć. Przeprowadzili badanie z udziałem blisko 900 kobiet w podeszłym wieku, które wprowadziły więcej flawonoidów do swojej diety. 
Wyniki pokazały, że spożywanie produktów bogatych w te składniki przyczyniło się do obniżenia ryzyka zwapnienia aorty brzusznej. Takie działanie wykazały zwłaszcza dwa związki z grupy flawonoidów - flawonole oraz flawan-3-ole. Jednym z ich lepszych źródeł okazała się być czarna herbata. Uczestniczki badania piły od 2 do 6 filiżanek tego napoju każdego dnia, co pozwoliło zmniejszyć ryzyko zwapnienia w aorcie brzusznej od 16 do nawet 42 procent

Właściwości czarnej herbaty

Regularne picie czarnej herbaty ma też wiele innych zalet.

Czarna herbata posiada wiele właściwości zdrowotnych. Oto niektóre z nich:

  •     przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca,
  •     ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne
  •     pobudza.
  •     wpływa na obniżenie ciśnienia i pobudza pracę mózgu
  •     niszczy wolne rodniki,
  •     spowalnia procesy starzenia w organizmie,
  •     wzmacnia naczynia krwionośne,
  •     działa silnie antyoksydacyjnie i wiąże metale, dzięki czemu niszczy wolne rodniki i może przeciwdziałać namnażaniu się komórek nowotworowych,
  •     obniża poziom cholesterolu,
  •     działa odkażająco, przynosi ulgę i łagodzi ból żołądka poprzez regulację soków trawiennych
  •     wzmacnia płuca i układ oddechowy
  •     łagodzi zapalenia spojówek (poprzez nakładanie na oczy okładu z ostudzonej zielonej herbaty)
  •     jest bogactwem wapnia i fluoru, które mają wpływ na trwałe, mocne i zdrowe zęby.
  •     ogranicza uczucia głodu i zmniejsza apetyt