Na wszelkie przeziębienia i inne dolegliwości babcie zawsze przyrządzały "magiczne mleko". Niektórzy ze swojego dzieciństwa pamiętają mleko z solą, mleko z miodem lub mleko z kurkumą. Inni pili mleko z czosnkiem, a jeszcze kolejni – mleko z cebulą. To właśnie ta ostatnia mieszanka zachwyca swoimi świetnymi właściwościami.

Mleko z 1 dodatkiem na hartowanie organizmu

Mleko z cebulą to doskonały sposób na walkę z infekcją – pomaga na kaszel, usuwa zalegającą wydzielinę oraz łagodzi podrażnienia. Taką miksturę warto przygotować już na samym początku choroby, wtedy bakterie nie będą miały żadnych szans. Całość działa też przeciwwirusowo.

Z kolei dzięki cebuli ta mikstura może obniżać poziom stężenia cholesterolu, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Warzywo to jest bogate w potas, wapń, żelazo oraz witaminę C.

Jak przygotować mleko z cebulą?

Potrzebne składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrójcie cebulę na 4 części.
  2. Następnie gotujcie ją w mleku przez około 5 minut razem z masłem.
  3. Pijcie małymi łyczkami, gdy będzie jeszcze ciepłe.