Na wszelkie przeziębienia i inne dolegliwości babcie zawsze przyrządzały "magiczne mleko". Niektórzy ze swojego dzieciństwa pamiętają mleko z solą, mleko z miodem lub mleko z kurkumą. Inni pili mleko z czosnkiem, a jeszcze kolejni – mleko z cebulą. To właśnie ta ostatnia mieszanka zachwyca swoimi świetnymi właściwościami.
Mleko z 1 dodatkiem na hartowanie organizmu
Mleko z cebulą to doskonały sposób na walkę z infekcją – pomaga na kaszel, usuwa zalegającą wydzielinę oraz łagodzi podrażnienia. Taką miksturę warto przygotować już na samym początku choroby, wtedy bakterie nie będą miały żadnych szans. Całość działa też przeciwwirusowo.
Z kolei dzięki cebuli ta mikstura może obniżać poziom stężenia cholesterolu, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Warzywo to jest bogate w potas, wapń, żelazo oraz witaminę C.
Jak przygotować mleko z cebulą?
Potrzebne składniki:
- 1 litr mleka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Najpierw pokrójcie cebulę na 4 części.
- Następnie gotujcie ją w mleku przez około 5 minut razem z masłem.
- Pijcie małymi łyczkami, gdy będzie jeszcze ciepłe.