Lokale retro wracają do łask, a foodies coraz częściej zachwycają się przysmakami z czasów PRL. Jednym z przykładów jest bar Pasztecik, serwujący paszteciki szczecińskie w klasycznej wersji i w zmodyfikowanych, odważniejszych wersjach.

Pasztecik szczeciński - z czym to się je?

Pasztecik szczeciński to przysmak z ciasta drożdżowego wypełniony farszem i smażony w rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Ciasto z zewnątrz jest bardzo chrupiące, wysmażone na ciemnozłoty kolor. Z kolei im bliżej farszu, tym bardziej delikatna, kusząco miękka struktura. Nadzienie w wersji tradycyjnej to mięso wieprzowo-wołowe, ale wariacji na temat farszu powstało już kilka. I tak możemy spróbować, jak smakuje pasztecik szczeciński z kapustą i grzybami, serem i pieczarkami, a nawet... pastą jajeczną. Taki pasztecik szczeciński z jajkami furorę robił jeszcze w PRL-u, dziś po bezmięsną opcję chętnie sięgają wegetarianie.

Na hasło "pasztecik szczeciński" osoby niezwiązane ze stolicą województwa zachodniopomorskiego mogą wyobrazić sobie przysmak z ciasta francuskiego - nic bardziej mylnego. Jak wspomniałam, oryginalny pasztecik szczeciński to ciasto drożdżowe, pysznie nadziane. Aby uregulować podstawy receptury tego dania i jeszcze bardziej podnieść jego symbolikę dla miasta, w 2008 roku Urząd Marszałkowski woj. Zachodniopomorskiego zaproponował wpisanie pasztecika na Listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo. Ostatecznie pasztecik szczeciński znalazł się na liście 22 grudnia 2010 roku - od tego momentu każdy producent musi ściśle przestrzegać receptury. Rangę potrawy buduje dodatkowo fakt, że ten przysmak obchodzi swoje święto - 20 października świętujemy Dzień Pasztecika Szczecińskiego. 

Pasztecik szczeciński: przepis na fast food z PRL-u

Dobrze wysmażony, sporych rozmiarów pasztecik szczeciński to dla wielu osób kultowe, streetfoodowe danie minionej epoki, ale dla innych to przysmak ponadczasowy! Najstarszy lokal serwujący paszteciki szczecińskie został założony w 1969 roku i mieści się przy Alei Wojska Polskiego w Szczecinie. Najważniejszy obiekt baru to maszyna do produkcji pasztecików - waży ponad tonę i pozwala w kilka chwil wysmażyć perfekcyjnego pasztecika. 

O fenomenie dania porozmawiałam z moim redakcyjnym kolegą - rodowitym szczecinianinem. Łukasz Załuski, Head of Editorial Team Elleman & elleman.pl, wyjaśnił mi, że odkąd pamięta, pasztecik szczeciński był obecny w jego życiu, a lokal Pasztecik zna doskonale.

Pasztecik szczeciński to lokalna ikona. Doskonale pamiętam rodzinne wypady i wspólną konsumpcję, dlatego dziś chętnie wracam do tego smaku. Najlepszy według mnie jest pasztecik w wersji klasycznej, czyli z mięsnym farszem. Do niego obowiązkowo barszczyk - nie barszcz, a właśnie niezabielony, wyrazisty barszczyk w kubeczku. Pasztecik szczeciński najlepiej smakuje jedzony na gorąco, prosto z maszyny. Odgrzewany to niestety nie jest już ten smak i charakterystyczna tekstura.

I dodaje, że bar Pasztecik to design szczeciński z małej architektury miejskiej. Na ścianach widoczna jest typowa mozaika szczecińska. Nastrój miejsca tworzy też efektowny neon, blaty i wysokie krzesła barowe. Nic dziwnego, że wystrój podchwycili infuencerzy i fani miejscówek z charakterem.

Maciej Nowak poleca pasztecik szczeciński

O popularności i wyjątkowości szczecińskiego specjału można mówić dużo. Nic dziwnego, że pasztecik szczeciński znalazł się na liście "must eat" popularnego krytyka kulinarnego, jurora programu "Top Chef". Maciej Nowak o smażonym specjalne napisał na swoim profilu na Instagramie następujące wyznanie:

Ze Szczecina nie można wyjechać bez wypełnienia staropolskiej, prasłowiańskiej tradycji świadczącej o odwiecznej polskości tych ziem! Paszteciki Szczeciński! Smażony w głębokim tłuszczu z pulchnego ciasta wypełnionego masą mięsną lub serową. Mnie, o dziwo, bardziej smakuje ten z pikantnym serem! Teraz stoisko z pasztecikami odkryłem na poziomie peronów dworca Szczecin Główny, warto właśnie w taki sposób pożegnać się z prapolskim Stettin. A wcześniej na śniadanie w hotelu Paprykarz Szczeciński. Noblesse oblige.

Pasztecik Szczeciński dostępny jest w kilku punktach na mapie Szczecina, a coraz częściej pojawia się też na małych stoiskach w centrach handlowych. My jednak, za poradą Łukasza Załuskiego, zdecydowanie polecamy Bar Pasztecik przy al. Wojska Polskiego 46, czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 10-19 i w sobotę od 10 do 16.