Sernik to jeden z tych deserów, którego nie odmawia prawie nikt, nie mogło więc zabraknąć go w naszym cyklu. Ilu miłośników tego wypieku, tyle przepisów i sposobów "dopełnienia". Sernik tradycyjny, na zimno, a może w stylu nowojorskim, krakowskim czy wiedeńskim? Również możliwości jego dekoracji jest całe mnóstwo - polewa z białej czekolady lub matchy, migdały, świeże owoce, kruszonka... My dziś przedstawiamy wam nietypową, bo słodko-słoną, wersję tego ciasta. Swoim smakiem, wyglądem, a także teksturą, przeniesie was na nowy poziom kulinarnych doznań. Do takiego sernika dobieramy z przyjemnością kawę idealną - mocne espresso o lekko orzechowym aromacie. Jest to jeden z najpyszniejszych możliwych duetów deserowych. 

Przepis na sernik popcornowy

Składniki na spód sernika

  • ciastka maślane 250 g
  • popcorn 100 g
  • masło 200 g

Składniki na masę serową

  • masło 6 łyżek stołowych
  • popcorn 60 g
  • żelatyna 1 i 1/2 łyżki stołowej
  • serek śmietankowy 375 g
  • ricotta 375 g
  • cukier puder 220 g
  • śmietana kremówka 450 ml

Składniki na karmel

  • cukier puder 1 szklanka
  • masło 100 g
  • śmietana 125 ml

Dodatkowo

  • garść popcornu do dekoracji sernika

Przygotowanie

Okrągłą formę natłuszczamy i wykładamy pergaminem. Zależy nam, aby pergamin wystawał poza boki formy na wysokość około 5 cm.

Spód

W misie blendera mielimy herbatniki i popcorn. Do zmielonych składników dajemy masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Całość przekładamy do formy, dociskamy dłonią i schładzamy przez 20 min.

Masa

Na średnim ogniu roztapiamy masło mieszając do momentu, aż zacznie się pienić i lekko zbrązowieje, wtedy zdejmujemy je z ognia. W blenderze rozdrabniamy popcorn i odstawiamy go na bok. W zimnej wodzie zanurzamy żelatynę na 5 min., aby zmiękła. W misie blendera zaczynamy przygotowywać masę serową - ucieramy serek, ricottę i cukier, aż do uzyskania gładkiego kremu. Roztapiamy żelatynę - odciskamy z niej nadmiar płynu, wkładamy do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając. Do masy serowej stopniowo dodajemy żelatynę i ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy popcorn, masło i ubitą śmietanę delikatnie mieszając. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wygładzamy łopatką. Ciasto schładzamy przez minimum 4 godz.

Karmel

W małym rondlu na średnim ogniu podgrzewamy cukier i 60 ml wody ciągle mieszając, przez około 3 min. Po tym czasie zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy masę mieszając przez 6–8 min., aż się zezłoci. Następnie zdejmujemy ją z ognia i ostrożnie dodajemy masło i śmietanę mieszając, aż składniki się połączą. Karmel stawiamy z powrotem na średnim ogniu i gotujemy, mieszając 3 min. Gotowy przekładamy do miski termoizolacyjnej i pozwalamy mu ostygnąć - zajmie to około 3 godz. Sernik ozdabiamy popcornem chwilę przed podaniem. Warto nakładając karmel użyć tylnej części łyżki, aby za jej pomocą stworzyć efekt fal.

Skoro sernik jest już gotowy, pora na kawę. Słodki smak karmelu i słoną nutę prażonej kukurydzy idealnie podkreśli mocne espresso z ziaren Signature Blend Dark Roast COSTA COFFEE. Kawa tej marki od niedawna dostępna jest w wersji do domu. Występuje jako kawa ziarnista, mielona i w kapsułkach, w 4 głównych wariantach - Signature Blend, Signature Blend Dark Roast, The Bright Blend i Colombian Roast. Autorską mieszankę stanowi  Signature Blend. Przy jej opracowaniu bracia Costa, twórcy marki, spróbowali aż 112 różnych mieszanek ziaren, by opracować unikalną recepturę. COSTA COFFEE to nie tylko wysokiej jakości ziarna, ale też smak. Espresso na bazie Signature Blend Dark Roast jest intensywne oraz ujawnia nuty ciemnej czekolady i prażonych migdałów, które doskonale dopełniają maślano-mleczny charakter sernika. Od razu uprzedzamy, że bardzo ciężko jest się oderwać od tego połączenia!

Sernik lekki, jak chmurka, a może sycący, jak ten od mamy? Ozdobiony czekoladą, owocami, a może czymś zupełnie innym? Jakie są Wasze ulubione dodatki do sernika? No i najważniejsze - z jaką kawą sernik smakuje najlepiej? Dajcie znać w komentarzach - będziemy próbować!