Ser na deser? To rozkoszny pomysł! Nie tylko twaróg cudnie komponuje się z różnymi słodkościami. Coraz częściej i odważniej łączyny wytrawne sery z miodami, orzechami i świeżymi owocami. Najbardziej pożądane są zestawy z pozoru proste: z minimalną liczbą składników, ale jednocześnie maksymalnie dopasowane! Przygotowałyśmy więc dla was przepis na rozpływający się w ustach camembert, który z delikatnym cappuccino tworzy kolejną Parę Idealną.

Przepis na pieczony camembert z figami i miodem

Składniki

  • ser camembert w drewnianym opakowaniu 35 dag
  • 4 świeże figi
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • łyżeczka świeżych listków oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temp. 180°C. Duży ser camembert wyjmujemy z foliowego opakowania i z powrotem wkładamy do dolnej części pudełka - tak będzie zapiekany. Trzy figi tniemy w dużą kostkę i mieszamy w misce z miodem, octem balsamicznym i orzechami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy mieszaninę na ser i pieczemy przez 15 min. Po tym czasie ser zdążył się zarumienić, a figi puścić aromatyczne soki. Wyciągamy camembert z piekarnika i dekorujemy ćwiartkami pozostałej figi i listkami świeżego oregano.

Co w menu baristy?

Polecamy kawę Colombian Roast od COSTA COFFEE zaparzoną w formie cappucino. Ta stuprocentowa arabika jednego gatunku, której ziarna pochodzą z Kolumbii, ujawnia pyszne nuty karmelowe zarówno w espresso, jak i kawach mlecznych. Puszyste cappuccino przygotowane na bazie tych ziaren, idealnie zharmonizuje się z aromatem fig i miodu. Proporcje dla tej kawy to 40 ml espresso i 160 ml puszystej, mlecznej pianki. Pieczony, miękki camembert podkreśla kremowość cappuccino, a nuty palonej kawy - smak sera.

Colombian Roast, jak wszystkie pozostałe warianty kawy do domu od COSTA COFFEE, występuje jako kawa ziarnista, mielona i w kapsułkach. Można ją znaleźć na półkach kawiarni COSTA COFFEE, zakupić w internecie, a także w osiedlowych sklepach czy marketach należących do dużych sieci handlowych w Polsce. Obok pochodzących z Kolumbii ziaren, marka oferuje ponadto takie warianty jak: Signature Blend, Signature Blend Dark Roast i The Bright Blend. Wszystkie charakteryzuje niepowtarzalny smak i wysoka jakość, o czym świadczy fakt, że standardy COSTA COFFEE, spełnia tylko 5% światowych upraw kawy.

Czy wytrawne desery, to waszym zdaniem strzał w dziesiątkę? I z jaką kawą najchętniej byście je połączyli? Czekamy na wasze Pary Idealne!