Z czym podać ciastka? Dodatków jest cały wachlarz – możemy wybierać spośród różnorodnych posypek, słodkich polew, orzechów... Dziś wybieramy najprostszą opcję! Cukier puder tworzy na miękkich i bardzo kakaowych Chocolate Crinkles delikatną skorupkę, której słodycz idealnie komponuje się z czarną kawą. My w ramach cyklu Para Idealna, przygotowałyśmy razem z COSTA COFFEE przepis na ciasteczka i aromatyczne americano. Takiego deseru nie można przegapić!

Przepis na popękane ciasteczka czekoladowe Chocolate Crinkles

Czas przygotowania: 180 min. + min. 5 godzin chłodzenia

Składniki (na ok. 30-36 ciasteczek)

  • gorzka czekolada 180 g
  • dodatkowo 40 g posiekanej czekolady
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • masło 75 g
  • cukier biały kryształ 100 g
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka lub aromat/ekstrakt
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 250 g
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder ok. 1/2 szklanki

Przygotowanie

180 gramów czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy co jakiś czas. Masę czekoladową odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubijamy białka na prawie sztywną pianę, warto dodać szczyptę soli, aby ułatwić sobie to zadanie. Następnie partiami dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a na końcu żółtka. W kolejnym kroku, powoli dolewamy masę czekoladową, stale miksując do połączenia składników.

W osobnej misce mieszamy i przesiewamy składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Do masy czekoladowej przesypujemy składniki sypkie, mieszamy do połączenia. Pozostałą czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Miskę owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez min. 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C. Na drobnym sitku przesiewamy cukier puder i przesypujemy go do wysokiego naczynia, może być miska. Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy z niego kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Następnie dokładnie obtaczamy je w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy przez 10 minut i studzimy na kratce. Kulki z ciasta należy lepić szybko, aby nie miały one możliwości zbytnio się ocieplić. Jeśli tak się stanie, cukier puder namoknie i nasze ciasteczka, mimo że ciągle pyszne, nie będą tak efektownie wyglądały.

Kawa? Americano (40 ml espresso + 120 ml wody) zaparzona z ziaren The Bright Blend COSTA COFFEE to idealne rozwiązanie. Lekko cytrusowe nuty tej kawy kontrastują z mocno czekoladowymi ciasteczkami, tworząc orzeźwiającą eksplozję smaków. Świetnie sprawdzi się w każdych warunkach: przy biurku na porannym spotkaniu podczas home office, a także na kanapie przy popołudniowym maratonie seriali. 

COSTA COFFEE w Twojej domowej kawiarni 


Fot. materiały prasowe / COSTA COFFEE

W ostatnich miesiącach wszyscy staliśmy się trochę baristami, a nasze kuchnie i ekspresy zastąpiły ulubione kawiarnie. Zaczęliśmy próbować, testować nowe smaki i chyba wszyscy się zgodzą, co do jednego, ważnego wniosku – aby przygotować naprawdę dobrą kawę, potrzebujemy naprawdę dobrej jakości ziaren. Możliwość zaparzenia napoju, przywołującego ulubione smaki kawiarni, dała nam ostatnio marka COSTA COFFEE. Za jej wysoką jakość odpowiadają ziarna, przy których produkcji zachowane są restrykcyjne wymogi. Jest im w stanie sprostać tylko 5% upraw światowej produkcji kawy. O wysokim standardzie marki można przekonać się w domu, za sprawą paczkowanych kaw COSTA COFFE, które dostępne są w wersjach ziarnistej, mielonej i w kapsułkach. Do wyboru są cztery główne warianty: Signature Blend, Signature Blend Dark Roast, The Bright Blend i Colombian Roast. Wszystkie wersje kaw do domu od COSTA COFFEE są wypalane tak, aby smakowały wyśmienicie z domowych ekspresów ciśnieniowych, kawiarek, ekspresów kapsułkowych czy przelewowych. Zamów teraz do domu.

Niezależnie od pory dnia czy pogody, taki zestaw jak czarne americano i Chocolate Crinkles zawsze smakuje doskonale. Pozostaje tylko pytanie - skusicie się na niego solo czy w towarzystwie?