Za pomocą noża szefa kuchni można wykonać wiele czynności. Jednak z czasem ostrze ulega stępieniu i traci fabryczną precyzję. Wtedy pomoże nam ostrzałka do noży. Na wielu filmach poświęconych gastronomii, widzieliśmy jak np.: rzeźnicy charakterystycznymi ruchami rąk ostrzą sprzęt pocierając jeden nóż o drugi. Zazwyczaj kojarzy się to z metalicznym, głuchym dźwiękiem rodem z filmów przyprawiających o dreszcze. Pojawiają się głosy, że taka metoda ostrzenia niszczy noże i mogą długo nie posłużyć. Przyjrzeliśmy się, jakie ostrzałki do noży są dostępne na rynku.

 

Ostrzałka do noży – rodzaje

Chcąc zachować dokładność krojenia noży należy sięgać po ostrzałki z wysokogatunkowego materiału lub wykonane z dbałością o każdy szczegół i wykonanie. Pierwsza propozycja, którą wykorzystują zawodowi szefowie kuchni to diamentowa ostrzałka do noży. Z czasów szkolnych, może pamiętamy, że diament jest najtwardszym kamieniem występującym w przyrodzie. Podczas ostrzenia noży należy pamiętać o zachowaniu zasad wyjątkowej ostrożności. Profesjonalna ostrzałka do noży nie jest tanim sprzętem, jednak solidne wykonanie posłuży w kuchni przez długie lata.

Kamień do ostrzenia noży to druga opcja do wyboru. W sklepach znajdziecie kamienie w blokach, które należy namoczyć w wodzie przez 10-15 minut, a następnie dostosować rodzaj szorstkości do typu noża oraz rodzaju jego uszkodzenia. Można ostrzyć standardowe noże lub wyszczerbione ostrza. Blok kamienny dodatkowo wyposażony jest w gumową, antypoślizgową podkładkę, która zwiększa bezpieczeństwo użytkowania.

Elektryczna ostrzałka do noży to trzecia możliwość do wyboru. To propozycja dla osób, które chcą mieć idealnie ostre noże, bez zbytniego wysiłku. Większość elektrycznych ostrzałek do noży posiada dwustopniową regulację. Droższe wersje posiadają diamentowe dyski, które pocierają stępiałe krawędzie. W drugim stopniu znajdują się dyski wygładzające. Są one zalecane przy nożach o falistych brzegach. Elektryczna ostrzałka do noży w tańszej wersji, stworzona jest najczęściej z tarczy ceramicznych, które mogą zmienić nadany kształt przez producenta. Tarcze ceramiczne w odróżnieniu od diamentowych częściej ulegają zniszczeniu.

 

Jaka ostrzałka do noży?

Każda osełka do noży może znaleźć swoich odbiorców. Wiele zależy od tego, jakim dysponujecie budżetem oraz jakie macie oczekiwania. Warto sięgać po ostrzałki, które są wykonane z twardego materiału oraz są uniwersalne w użytkowaniu. To oznacza, że zaostrzycie nią profesjonalne noże szefa kuchni, ulubiony scyzoryk z dzieciństwa a także znaleziony na strychu, lekko zardzewiały nóż po dziadku. Skoro mowa o tradycji, to warto sięgnąć pamięcią do osełek używanych przez naszych dziadków. Często były wykonane ze stali nierdzewnej jako jeden blok lub nakładające się dwa ramiona.