OSP Saska Kępa - pizza na cienkim cieście

Nie musimy wybierać się do knajpki na obrzeżach Rzymu, żeby zjeść dobrą pizzę, ale o tę prawdziwą, nieprzemoczoną sosem, nie jest łatwo.  Chrupiące i cienkie ciasto to dla wielu fanów pizzy niebo w ustach. I taką propozycję dostaniemy właśnie w OSP Saska Kępa. W menu jest kilka klasyków - pizza margherita czy pizza peperoni zasmakuje tradycjonalistom kuchni włoskiej. My zdecydowaliśmy się na ucztowanie z quatro carne i quatro formaggi. Pizza cztery sery to połączenie mozzarelli, grana padano, ricotty i gorgonzoli. Natomiast pizza poczwórnie mięsna zawiera: salami napoli, spinatę, pancettę i szynkę parmeńską. Miks zapachów i tekstu sprawia, że jedzenie naprawdę sprawia przyjemność. Na każdym stoliku stoli buteleczka ze oliwą z oliwek m.in. z gałązkami ziół, więc doznania smakowe można sobie podwoić.

OSP Saska Kępa - pasty, kluseczki i pierożki ravioli

Pizza to tylko jeden z punktów obowiązkowych do spróbowania w OSP Saska Kępa. Jeżeli lubicie mączne dania kuchni włoskiej, takie lepione i wyrabiane przez włoskie mammy, to zdecydujcie się na gnocchi lub ravioli. Na naszym stoliku pojawiła się spora porcja gnocchi ze szpinakiem w sosie śmietanowym z bawolą ricottą oraz ravioli z borowikami i kremem truflowym w sosie maślano-rozmarynowym. Gorące, ugotowane w punkt i odpowiednio doprawione. Tak lubimy! Pierwsze danie, czyli gnocchi, zaskakuje wielkością - porcja jest zdecydowanie na duży głód, kiedy mamy plany na resztę dnia. Ravioli to idealna opcja na późny obiad lub kolację przy kieliszku wina.

Pizza i wino - OSP Saska Kępa

Restauracja OSP Saska Kępa to lokalizacja, do której śmiało można wracać i nigdy się nie nudzi. Jeżeli macie ochotę na szybki obiad w tygodniu - wypatrujcie promocji na pasty lub pizzę. Jednak kiedy wolicie weekendowe celebrowanie posiłków, zarezerwujcie stolik i więcej czasu na sprawdzenie innych propozycji z menu. A wśród przystawek też jest z czego wybierać! Są trzy rodzaje carpaccio: z buraka, łososia, albo klasyczne carpaccio wołowe. Do tego idealnie będzie pasuje foccacia - wyrób restauracji. Na przegryzkę jest też bruschetta w dwóch wersjach - klasyczna wegetariańska z soczystymi pomidorami i bruschetta con prosciutto di parma z dodatkiem szynki parmeńskiej. Sałatki, deska włoskich wędlin, a nawet menu dla dzieci sprawiają, że jest w czym wybierać. Warto pytać też o sezonowe napoje (bezalkoholowe, jak i z procentami) i desery. Na koniec dodajmy, że restauracja OSP Saska Kępa jest przyjazna czworonogom i do szczęścia więcej nie trzeba.