Wszyscy dobrze znamy te żółte dywany kwiatów z okolicznych pól, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jakie bardzo są cenne. Okazuje się natomiast, że w każdym ich płatku kryje się prawdziwa bomba witaminowa. Zobaczcie, jak najlepiej wykorzystać rzepak w kuchni. Wcale nie chodzi o olej. Będzie słodko i aromatycznie.
Olej rzepakowy - właściwości
Zdecydowana większość z nas kojarzymy rzepak z tłuszczem i oczywiście jest to słuszny trop, bo to właśnie do tego celu wykorzystuje się go najczęściej. Tłoczony z jego nasion olej rzepakowy codziennie gości w naszych kuchniach, ale nie każdy wie, że zawiera witaminy D, A, K i E, a także cenne polifenole, karoteny i przeciwutleniacze. Taki skład świetnia działa na skórę, włosy i paznokcie, opóźnia procesy starzenia i pomaga regulować poziom cukru. Zdecydowanie warto więc zaprosić go do codziennego menu, jednak należy stosować go z umiarem, pamiętając o jego sporej wartości kalorycznej. Jeśli jednak szukacie innych sposobów na włączenie rzepaku do diety, możecie skorzystać również z innego cennego produktu. To prawdziwe białe złoto dla zdrowia, urody i samopoczucia.
Co się robi z rzepaku? Ten produkt przebija olej
Warto też pamiętać, że rzepak jest rośliną miododajną, więc kochamy go nie tylko my, ale i pszczoły. Dzięki nim, z rzepaku powstaje naturalne słodziło o wyjątkowych właściwościach. Każdy, kto choć raz jadł miód rzepakowy, wie, jaki jest pyszny, gęsty i kremowy, ale to nie wszystko, co ma do zaoferowania. Znajdziemy w nim witaminy C, PP oraz te z grupy B, a także bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń, sód, fosfor, mangan, kobalt i miedź. Oprócz tego są w nim też cenne kwasy organiczne, enzymy, olejki eteryczne i nieco białka. Taki skład sprawia, że miód rzepakowy fantastycznie wpływa na zdrowie i ma mnóstwo dobroczynnych właściwości.
Miód rzepakowy - właściwości
- łagodzi problemy trawienne,
- dba o prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
- obniża ryzyko miażdżycy,
- działa osłaniająco na wątrobę i żołądek,
- poprawia kondycję skóry,
- działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie,
- wzmacnia odporność i dodaje energii.
Miód rzepakowy - z czym to się je?
Aby skorzystać ze wszystkich powyższych właściwości miodu rzepakowego, najlepiej jeść go kilka razy w tygodniu, najlepiej po 1 łyżce na dobę. Co ciekawe, to smakowite słodzidło można też stosować zewnętrznie, aby przyspieszyć gojenie się ran i zregenerować skórę po oparzeniach.