Prawdziwe aromaty Maroka kryją się na straganach. Znane z pocztówek kolorowe targi z przyprawami kryją się dosłownie na każdym rogu. To właśnie tam znajdziecie esencje wszystkich potraw: aromatyczne przyprawy, świeże zioła, suszone owoce, pikantne oliwki z dodatkiem chilli, oraz dojrzewające w słońcu, soczyste cytrusy. Esencją marokańskiej kuchni ulicznej jest plac Jamaâ El Fna. Z przewodnika dowiemy się, czego warto na nim spróbować, a gwarantujemy, że jest w czym wybierać.
Kuchenne baśnie tysiąca i jednej nocy
Maroko jest jednym z centralnych węzłów handlowych, jeżeli chodzi o przyprawy. Po raz pierwszy przywieźli je tutaj Arabowie, którzy pojawili się w Maroku w VII wieku. Sprowadzili je z Chin i Indii. Tradycyjna kuchnia Maroka to piękna mieszanka wielokulturowej historii kraju. Maurowie wprowadzili do marokańskiej kuchni wiele śródziemnomorskiego klimatu. To za ich sprawą pojawiły się tutaj smaki Półwyspu Iberyjskiego. Możemy znaleźć też tureckie akcenty, takie jak kebab, a w efekcie francuskiej kolonizacji powstała bogata kultura picia kawy.
Będąc w Maroku, lepiej odpuść sobie syte śniadania. W okolicach południa stoły zaczynają uginać się od jedzenia. Króluje aromatyczna harira przygotowywana z pomidorów, soczewicy i ryżu. Popularnością cieszy się także chakchuka z dodatkiem zielonej papryki. Wszystko przyprawione jest olbrzymią wręcz ilością czerwonej papryki i kolendry. Nieodłącznymi elementami bliskowschodnich potraw jest szafran, kurkuma, kminek i imbir.
Zakochaj się w Casablance
Casablanca to już miejsce-legenda. Wszystko za sprawą kultowego filmu, który przenosi nas do Maroka z lat 50. XX w. pod francuskimi rządami Vichy. Właśnie wtedy do Oualidii — niewielkiej, niepozornej osady, trafiły ostrygi, które znane są w całym Maroku i przyciągają tutaj również europejskich smakoszy.
Wody otaczające Maroko należą do najzasobniejszych w ryby na całym Atlantyku. Jeśli zastanawiasz się jeszcze, czego spróbować podczas swoich afrykańskich wakacji, to na pewno są to owoce morza. Krewetki, ośmiornice, kraby i setki gatunków ryb łowione są każdego dnia o samym świcie. Z przewodnika dowiecie się, gdzie najlepiej ich szukać.
Garść praktycznych porad
Przewodnik zawiera w sobie wszystkie najważniejsze informacje, które przydadzą się podczas wyjazdu do Maroka. Poznacie z niego nie tylko historyczne ciekawostki, ale przede wszystkim garść praktycznych informacji, które ułatwią podróż. Znajdziecie wiele rzetelnie sprawdzonych, poleconych przez autorkę miejsc noclegowych i gastronomicznych. Bogactwo tak różnorodnego, wielokulturowego i barwnego kraju jest ciężkie do opisania, dlatego pakujcie przewodnik do walizki i doświadczcie opisanych przez autorkę wrażeń na własnej skórze!
Komentarze