Smakosze jabłek dzielą się na dwie grupy - tych, którzy chrupią owoc razem ze skórką i takich, którym bardziej smakuje obrana wersja. Jeśli należycie do tego drugiego grona osób, pewnie zwykle wyrzucacie obierki do śmietnika, a to wielka strata. Okazuje się, że z takich "odpadów" można zrobić coś pysznego i wartościowego dla organizmu.

Co zrobić z obierkami z jabłek?

Jeśli często obieracie jabłka, zacznijcie zbierać pozostałe skórki, bo można z nich zrobić naturalny napar na wiele popularnych problemów. Taka herbatka to stary babciny przepis, o którym teraz już mało kto pamięta, a to wielka strata, bo ma wiele wartościowych składników. Są to między innymi kwas foliowy i urolowy, witaminy C i A oraz minerały, takie jak żelazo, potas czy fosfor. Dodatkowo znajdziemy tam też kwercetynę, czyli cenny przeciwutleniacz. Taki skład przynosi więc mnóstwo korzyści całemu organizmowi.

Napar z obierków po jabłkach - właściwości

Herbatka z obierków jabłek to naturalny sposób na cały szereg dolegliwości. Wśród jej zastosowań, niemal każdy znajdzie coś dla siebie:

  • wspomaga trawienie,
  • pomaga regulować poziom glukozy,
  • zmniejsza stany zapalne,
  • łagodzi skutki przeziębienia,
  • pozytywnie wpływa na wzrok,
  • pomaga na bezsenność i poprawia jakość snu,
  • działa uspokajająco i wycisza,
  • poprawia pamięć i koncentrację.

Jak zrobić napar ze skórek jabłek?

Aby zaparzyć herbatkę z obierków po jabłkach, najpierw trzeba je odpowiednio przygotować, więc skórki musimy drobno pokroić i wysuszyć w piekarniku lub po prostu zostawiając je rozłożone na gazecie. Gdy będą już porządnie wysuszone, przesypujemy je do szczelnie zamykanego pojemnika i gotowe. 

Tak przygotowany susz gotujemy przez 5 minut w proporcji 2 łyżki skórek na 300 ml wody. Po tym czasie napój przecedzamy i popijamy na gorąco, najlepiej przez snem. Jeśli wolicie bardziej aromatyczne napary, herbatkę możecie też urozmaicać przeróżnymi przyprawami, takimi jak szczypta mielonego cynamonu czy kilka suszonych goździków.