Napój drożdżowy – właściwości
Głównym składnikiem tego magicznego wywaru są drożdże. Powszechnie używamy ich do pieczenia i zapominamy o ich możliwościach i właściwościach. Czym w zasadzie są drożdże? Są to proste, jednokomórkowe grzyby żywiące się cukrami prostymi. Możemy znaleźć kilka rodzajów Saccharomyces cerevisiae, które używane są od kuchni przez przemysł aż po kosmetologię i medycynę.
>> Jak sprawdzić, czy drożdże są świeże? <<
Napój drożdżowy – poprawia samopoczucie
Napój drożdżowy ma w sobie całą gamę witamin z grupy B. Witamina B12 pomoże przy przewlekłym zmęczeniu, nerwowości, a nawet anemii. Niedobór witaminy B5 może przyczynić się do zmęczenia, wypadania włosów, a także do stanów depresyjnych. Warto więc sięgnąć po tej napój jeżeli szukasz zastrzyku energii. Kwas foliowy, czyli witamina B9, pomaga wytwarzać serotoninę i noradrenalinę. Oznacza to, że jesteśmy spokojniejsze, poprawia się nasz nastrój i mamy więcej energii.
Napój drożdżowy – na cerę, włosy i paznokcie
W drożdżach znajdziemy dwie witaminy z grupy B odpowiedzialne za kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Witamina B5, czyli panthenol, może zatrzymać wypadanie włosów. Drożdże mają wysoką zawartość witaminy B7, znanej nam pod nazwą biotyna. To właśnie dzięki niej włosy są sprężyste i mocne. Biotyna może skutecznie pomóc przy walce z trądzikiem i zmianami skórnymi. Nie zapominajmy o cynku i selenie, które również znajdziemy w składzie drożdży i one również są odpowiedzialne za dobry stan skóry.
Napój drożdżowy – cenne minerały
W drożdżach oprócz wielu witamin znajdziemy wartościowe minerały. Jeżeli borykasz się z niedoborem potasu, chromu, fosforu, magnezu lub wapnia i żelaza, koniecznie sięgnij po nasz napój drożdżowy i w naturalny sposób uzupełnij braki.
Napój drożdżowy – przepis
Składniki:
- Łyżka drożdży piekarskich
- Łyżka miodu lub cukru
- Dwie łyżki wrzącej wody
- Szklanka mleka
Sposób przygotowania:
- Włóż do garnka drożdże, miód i wodę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż się rozpuszczą i połączą. Uwaga! Drożdże muszą zostać zalane wrzącą wodą, ponieważ inaczej zaczną fermentować w jelitach.
- Do wywaru dolej szklankę mleka i zagotuj.
- Napój jest gotowy do spożycia.
Napój drożdżowy najlepiej pić rano na czczo. Aby zauważyć efekty powinno się go pić trzy razy w tygodniu przez około dwa miesiące.
Sprawdź też:
Komentarze