Cebula dymka, bo to właśnie o niej mowa, to jedna z odmian cebuli zwyczajnej. Jest skarbnicą wartości odżywczych i różnych witamin. Jest uważana za najstarsze warzywo świata, Prawdopodobnie pochodzi z Azji Środkowej i północno-zachodnich Indii. Z jej dobroczynnych właściwości korzystali starożytni Grecy, Egipcjanie i Rzymianie.
Prozdrowotne właściwości cebuli dymki
Lista prozdrowotnych właściwości cebuli dymki jest naprawdę długa. Wykazuje ona działanie przeciwnowotworowe i zawiera szereg witamin, między innymi: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K.
Jest bogata także w sole mineralne, takie jak:
- cynk,
- fosfor,
- fluor,
- krzem,
- magnez,
- mangan,
- miedź,
- potas,
- selen,
- siarkę,
- sód,
- wapń,
- żelazo.
Cebula dymka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia organizm, ma także działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Jej regularne spożywanie wpływa też pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie.
Kiedy najlepiej posadzić cebulę dymkę?
Najlepszy czas na sadzenie cebuli dymki to przełom zimy i wiosny, czyli marzec. Nie musicie jednak martwić się możliwymi przymrozkami, ponieważ warzywo to nie jest na nie wrażliwe.
Ziemia powinna być spulchniona – ułatwi to posadzenie cebuli. 2/3 tego warzywa powinno być w niej schowane. Dymkę należy sadzić co 8 cm – pamiętajcie, że w czasie sezonu dymka kilkukrotnie zwiększy swoją średnicę.