Cebula dymka, bo to właśnie o niej mowa, to jedna z odmian cebuli zwyczajnej. Jest skarbnicą wartości odżywczych i różnych witamin. Jest uważana za najstarsze warzywo świata, Prawdopodobnie pochodzi z Azji Środkowej i północno-zachodnich Indii. Z jej dobroczynnych właściwości korzystali starożytni Grecy, Egipcjanie i Rzymianie.

Prozdrowotne właściwości cebuli dymki

Lista prozdrowotnych właściwości cebuli dymki jest naprawdę długa. Wykazuje ona działanie przeciwnowotworowe i zawiera szereg witamin, między innymi: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. 

Jest bogata także w sole mineralne, takie jak:

  • cynk,
  • fosfor,
  • fluor,
  • krzem,
  • magnez,
  • mangan,
  • miedź,
  • potas,
  • selen,
  • siarkę,
  • sód,
  • wapń,
  • żelazo.


Cebula dymka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia organizm, ma także działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Jej regularne spożywanie wpływa też pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie.

Kiedy najlepiej posadzić cebulę dymkę?

Najlepszy czas na sadzenie cebuli dymki to przełom zimy i wiosny, czyli marzec. Nie musicie jednak martwić się możliwymi przymrozkami, ponieważ warzywo to nie jest na nie wrażliwe.

Ziemia powinna być spulchniona – ułatwi to posadzenie cebuli. 2/3 tego warzywa powinno być w niej schowane. Dymkę należy sadzić co 8 cm – pamiętajcie, że w czasie sezonu dymka kilkukrotnie zwiększy swoją średnicę.