Wigilia od kuchni
Święta Bożego Narodzenia to moment, na który czekamy przez cały rok. Z tym wyjątkowym czasem wiąże się wiele pięknych tradycji, obecnych w naszych domach od pokoleń. Każda rodzina ma swoje unikalne przepisy i zwyczaje, ale na wszystkich świątecznych stołach musi znaleźć się kilka niezbędnych elementów, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilijnej kolacji. Przygotowaliśmy więc dla Was przedświąteczny przewodnik po najważniejszych bożonarodzeniowych symbolach i tradycjach kulinarnych. Przeczytajcie i przygotujcie swoje świąteczne stoły, zanim na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka.
Piernik - symbol słodkiego życia
Przygotowania do Wigilijnej kolacji warto zacząć od kuchni. Świąteczne dania najlepiej oczywiście przygotowywać na świeżo, jednak wiele z dwunastu tradycyjnych potraw wymaga przygotowań z dużym wyprzedzeniem. Jednym z takich przysmaków jest świąteczny piernik- symbol dobrobytu i powodzenia. Staropolski piernik najlepiej będzie przygotować już na kilka tygodni przed świętami. Korzenne ciasto wyrabia się nawet z miesięcznym wyprzedzeniem. Po długim leżakowaniu, na tydzień przed Wigilią, piernik trafia do pieca, a dopiero na 3 dni przed wigilijną wieczerzą przekłada się go konfiturami. Aby ciasto miało wyjątkowy, głęboki smak i aromat, niezbędne są przyprawy korzenne. Najlepiej użyć gotowej mieszanki przypraw do piernika, w której proporcje wszystkich składników są idealnie zbalansowane. Aby mieć gwarancję nie tylko pełni smaku, ale także dobroczynnych właściwości zdrowotnych, warto wybrać ekologiczną przyprawę do piernika Dary Natury. Znajdziemy w niej mieszankę cynamonu, imbiru, anyżu, goździków, ziela angielskiego, kardamonu, wanilii, a także płatków nagietka, a wszystko to z rolnictwa ekologicznego. Piernik świąteczny doprawiony taką mieszanką, będzie ucztą dla naszych zmysłów, a przy tym prawdziwą skarbnicą zdrowia.
Potrawy pachnące lasem
Wigilijne potrawy chyba wszystkim nieodłącznie kojarzą się z grzybami. Leśne skarby goszczą w wielu świątecznych smakołykach, od barszczu, poprzez uszka, aż po pierogi i łazanki. Grzybom niegdyś było przypisywane magiczne znaczenie, ze względu na ich leśny rodowód. Wierzono, że mają one wyjątkową moc, dlatego właśnie dodawano je do wigilijnych potraw. Wielu z nas już dużo wcześniej gromadzi zapasy z grzybobrania z myślą o wigilijnej kolacji, susząc bądź mrożąc świeżo zebrane jesienią grzyby. Jeśli jednak nie macie własnoręcznie ususzonych kapeluszy, nic straconego. Z pomocą ponownie przychodzą Dary Natury, podlaski producent ekologicznych produktów wprost z zielonych płuc Polski. Marka oferuje między innymi suszone w całości borowiki szlachetne, które fantastycznie sprawdzą się do wielu wigilijnych potraw. Takie grzyby wystarczy już tylko namoczyć, a kiedy nieco zmiękną, będą idealnym dodatkiem do barszczu, farszu na pierogi i uszka, a także do wigilijnej kapusty.
Ryba, czyli królowa wigilijnego stołu
W czasie postnej wigilijnej kolacji rezygnujemy z mięs, a ich miejsce zastępujemy rozmaitymi rybami. Stanowią one szczególne miejsce na świątecznym stole, gdyż to właśnie ryba jest jednym z najstarszych symboli chrześcijaństwa, odzwierciedlającym płodność i odrodzenie. Podaje się je na wiele sposobów: smażone, pieczone, marynowane lub w galarecie. Spośród wielu rybnych dań, największą popularnością cieszą się śledzie, w rozmaitych postaciach, sandacz czy faszerowany szczupak. Jednak bezkonkurencyjnym królem rybnych potraw wigilijnych jest karp. To właśnie on stanowi symbol szczęścia i dostatku. Według tradycji, noszenie w portfelu łuski z wigilijnego karpia gwarantuje płynność finansową na nadchodzący rok.
Jednak mimo wszystkich przypisywanych mu właściwości, karp nie należy do wykwintnych ryb i potrzeba odpowiednich przypraw, aby wydobyć z niego to, co najlepsze. Ekologiczna przyprawa do karpia Dary Natury zawiera wszystkie niezbędne smaki, zebrane w jednym opakowaniu. Mieszanka to połączenie klasycznych ziół, takich jak koperek, majeranek, bazylia czy tymianek, połączonych z unikatowymi aromatami trawy cytrynowej, owocu pigwowca czy macierzanki. Oprócz tego znajdziemy w niej również cebulę, czosnek i skórkę z cytryny. Wszystkie te naturalne zioła i warzywa, pochodzą z ekologicznych upraw, dzięki czemu, oprócz smaku i aromatu, gwarantują również moc dobroczynnych właściwości zdrowotnych.
Łyk zdrowia, czyli kompot z suszu
Smakowite wigilijne potrawy wymagają równie pysznych napojów, a obowiązkowym punktem na świątecznej kolacji jest kompot z suszu. Tradycyjny susz owocowy to mieszanka różnych owoców: jabłek, które symbolizują zdrowie, gruszek, będących gwarancją długiego i dostatniego życia, a także śliwek, mających wypędzać od nas złe moce. Oprócz swojej bogatej symboliki kompot z suszu ma też inną funkcję podczas kolacji wigilijnej. Napar z owoców i korzennych przypraw doskonale wpływa na metabolizm, ułatwiając naszemu organizmowi trawienie po obfitej kolacji. Już jedna szklanka takiego kompotu łagodzi skutki przejedzenia. Aby przygotować ten smakowity eliksir zdrowia, potrzebujemy suszonych jabłek, śliwek i gruszek. Owoce to możemy oczywiście samodzielnie ususzyć, ale znacznie szybszą, prostszą, a równie smaczną alternatywą jest gotowy susz owocowy. Używając ekologicznych suszonych owoców Dary Natury mamy gwarancję doskonałego smaku, a także witamin, błonnika pokarmowego i dobroczynnych kwasów owocowych. Do kompotu, oprócz owoców niezbędne będą także przyprawy korzenne, takie jak laski cynamonu, goździki oraz gwiazdki anyżu. Wszystkie składniki należy zalać wodą i moczyć kilka godzin, po czym wystarczy już tylko gotować je na wolnym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot możemy dosłodzić do smaku miodem i dodać do niego cząstki świeżych cytrusów.
Stoliczku nakryj się!
Kiedy wszystkie świąteczne potrawy będą już gotowe, czas przenieść przygotowania z kuchni do jadalni. Wigilijna kolacja wymaga specjalnej oprawy, a nakrycie stołu musi być tego dnia wyjątkowe. Według tradycji, przy wigilijnym stole powinniśmy zostawić jedno dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa. Ten zwyczaj to symbol pamięci o wszystkich zmarłych oraz o naszych nieobecnych bliskich, którzy z różnych powodów nie mogli pojawić się na wspólnej kolacji. Ważnym elementem świątecznej zastawy jest także sianko pod obrusem. Ta tradycja sięga czasów starosłowiańskich i symbolizuje narodziny Jezusa w betlejemskiej stajence. Według wierzeń sianko ma gwarantować pomyślność w nadchodzącym roku. Aby sianko wigilijne spełniało nie tylko funkcję symboliczną, ale dodatkowo rozsiewało nad stołem przepiękny zapach, warto wybrać sianko wigilijne Dary Natury z dodatkiem trawy żubrówki.
Święta, święta i po świętach...
Po wigilijnej kolacji warto nie rozchodzić się czym prędzej do domów, a cieszyć się czasem, spędzonym w rodzinnym gronie. Na długie świąteczne wieczory wśród rodziny i przyjaciół najlepszy będzie rozgrzewający grzaniec lub aromatyczna zimowa herbata. Taki napój nie tylko pięknie pachnie i doskonale smakuje, ale i działa zbawiennie na nasz organizm. Grzane wino, piwo lub zimowe herbatki wspierają nasz układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami. Mieszanki przypraw do grzańca i ziołowe herbatki Dary Natury, zawierające imbir, czarny bez, goździki czy kwiat lipy, będą naszymi sprzymierzeńcami w chłodne zimowe dni. Przygotujmy więc swoim bliskim kubek rozgrzewającego napoju i cieszmy się wspólnie wyjątkową świąteczną atmosferą.
Komentarze