W czasie dnia zdarza nam się traktować posiłki po macoszemu. Bez względu czy pracujemy zdalnie, czy chodzimy codziennie do pracy, możemy pomijać posiłek lub po prostu o nim zapominać. Niestety często odbija się to na naszym zdrowiu. W zdrowe odżywianie wpisuje się także dostarczanie odpowiednich składników, które wspierają prawidłową pracę jelit. Zobaczcie, jak zadbać o ten ważny organ.

Jelita to drugi mózg

Przez długi czas tematyka dotycząca jelit nie cieszyła się powszechną popularnością. Bo co ciekawego można powiedzieć o narządzie, którego zadaniem jest trawienie i wchłanianie składników odżywczych? Okazuje się że bardzo wiele. Nie bez powodu jelita określane są drugim mózgiem. Dzięki licznej sieci połączeń nerwowych, mogą w sposób pośredni wpływać na sen, nastrój, apetyt, a nawet… pamięć. Dodatkowo, odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności, ponieważ aż około 70 procent komórek układu immunologicznego znajduje się w ich wnętrzu. Właśnie dlatego troska o jelita i ich dobrą kondycję to punkt wyjścia do prawidłowego funkcjonowania niemal całego organizmu każdego dnia.

Na zlecenie firmy Danone, producenta marki Activia, w 2020 roku przeprowadzono analizę, z której wynikło, że w okresie wiosennym, czyli teraz, wzrasta zainteresowanie tematyką prawidłowej pracy jelit. A także ich wpływu na zwiększenie odporności organizmu. 

Na zdrowie jelit – probiotyki

Od dawna wiadomo, że wpływ na prawidłową perystaltykę (ruch robaczkowy) jelit mają zawarte w diecie wybrane probiotyki. Pod tą nazwą określa się bakterie probiotyczne, które znajdziemy w wybranych fermentowanych produktach mlecznych np.: jogurtach, maślankach czy też kefirach. Ciekawostką jest, że określone baterie probiotyczne zwiększają wchłanianie witamin B i K. Również osoby z nietolerancją laktozy mogą sięgać po np.: jogurty z bakteriami probiotycznymi, gdyż wspierają one trawienie laktozy zawartej w produkcie.

Od wielu lat zalecenia żywieniowe sukcesywnie przechodzą transformację, jednak miejsce, jakie zajmują w nich produkty mleczne pozostaje niezmienne. Najnowsze zalecenia z 2020 roku dla populacji polskiej jasno określają, że każdego dnia powinniśmy spożywać 2 szklanki mleka lub przetworów mlecznych, takich jak np. jogurt. Produkty mleczne od lat są cenione za zawartość pełnowartościowego białka oraz jako źródło wapnia – dwie szklanki jogurtu pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń aż w 80%. Dziś wiemy, że wybrane fermentowane przetwory mleczne mają dodatkowo inny cenny składnik – dobroczynne bakterie, które wspierają zdrowie jelit, a tym samym zdrowie całego organizmu.

- komentuje mgr Ewa Kurowska, dietetyk i ekspert Danone.

Jak dbać o swoją mikrobiotę, czyli gdzie znajdziemy probiotyki?

Najlepiej sięgać po probiotyki zawarte w łatwo dostępnej żywności. Warto wybierać produkty lokalne i dostępne od ręki. Dlatego w Polsce dobrze jest sięgać na przykład po jogurt naturalny lub po kefir do porannej porcji owsianki. Jeżeli będziemy wprowadzać zmiany w menu małymi krokami, to będziemy zadowoleni z końcowych efektów.

Oczywiście nie możemy zapominać o pozostałych zasadach zdrowego odżywiania. Dopiero kompleksowe podejście do zmian żywieniowych będzie mieć na nas korzystny wpływ. Dlatego warto pamiętać o właściwie zbilansowanej diecie, odpowiedniej ilości wody np. źródlanej, regularnej aktywności fizycznej oraz o sposobach na okiełznanie stresu. Takie połączenie będzie najlepsze dla naszego zdrowia.

Artykuł powstał na bazie informacji dostępnych w czasopismach naukowych. Pełen wykaz materiałów źródłowych dostępny w redakcji. Może on być udostępniony każdemu czytelnikowi na jego indywidualną prośbę. 

Artykuł przygotowany przez redakcję we współpracy z firmą Danone, producentem jogurtu Activia.