Mrożona kawa czy jednak lemoniada? Wszystko zależy od pory dnia i tego, na co akurat mamy ochotę. Lemoniadę popijamy przez cały dzień, mrożona kawa czy herbata z kolei często zastępuje nam deser. 

Akcesoria do napojów – słój z kranikiem

Przygotowanie lemoniady zajmuje zaledwie chwilę, a efekt jest wspaniały - otrzymujemy naturalny, domowy izotonik, który nawodni nasz organizm i dobrze zaspokoi pragnienie. Przygotujcie od razu większą ilość np. w dużym słoiku z kranikiem, żeby cała rodzina mogła z niej skorzystać. Do klasycznej lemoniady potrzebujecie wody, plasterków i soku z cytryny oraz cukru. Sok połączcie z wodą, dorzućcie kawałki cytryny i kilka łyżeczek cukru - dokładnych proporcji nie ma, możemy przyjąć, że na litr wody potrzebujecie soku z ok. 3 średniej wielkości cytryn i 4 łyżeczek cukru, ale recepturę możecie dowolnie modyfikować.

Znudziła się wam klasyczna lemoniada? Z pewnością zasmakuje wam lemoniada arbuzowa lub lemoniada z rabarbaru.

Wiadomo, że latem, kiedy upał naprawdę daje nam się we znaki, lemoniadę pijemy litrami. Dlatego wolimy od razu przygotować jej więcej. Wykorzystajcie w tym celu słój z kranikiem. W niektórych egzemplarzach zmieszczą się aż 4 litry ulubionego napoju! A poręczny kranik umożliwi nalanie dowolnej jego ilości do szklanek. To świetna opcja także na letnią imprezę czy przyjęcie w ogrodzie. Wystarczy postawić słój na stole i podać szklanki, a każdy z gości będzie sam nalewał sobie dokładnie tyle napoju, ile ma ochotę.

Akcesoria do napojów – foremki do lodu i słomki

Podczas letnich przyjęć w ogrodzie dobrze sprawdzają się gadżety z przymrużeniem oka. Dzięki silikonowym formom zrobicie kostki lodu w kształcie pistoletów, kaczek, a nawet samochodów. Polecamy zrobić je z soku owocowego lub wody z wrzuconymi do środka truskawkami, malinami czy kawałkami cytryny. Foremki mogą też posłużyć do przygotowania czekoladek lub upieczenia ciasteczek.

Kolejne akcesoria niezbędne do letnich napojów to również słomki. Te papierowe szybko nasiąkają wodą i stają się nieprzyjemne w używaniu, ale śmiało możecie kupić słomki metalowe lub szklane – posłużą na niejednym przyjęciu w plenerze!

Akcesoria do napojów – karafka i szklanki

Jak podawać napoje, żeby wyglądały ładnie, a przy tym, żebyśmy nie musieli co chwilę chodzić po nie do kuchni? Przyda się szklany dzbanek do napojów lub karafka. Szeroki otwór sprawia, że z łatwością możemy zawartość wymieszać, a nawet dorzucić do środka większe kawałki owoców. Pięknie prezentuje się na stole, zwłaszcza w komplecie ze szklankami.

Dobrym rozwiązaniem są również karafki. Kryształowe lub po prostu szklane, występują w wielu różnych wzorach i kolorach. Ponieważ mamy lato, warto zainwestować w kolorowy zestaw lub szklanki dokupić osobno. Ciekawą opcją jest też zakup karafki chłodzącej, która pozwoli utrzymać niską temperaturę napoju.

Akcesoria do napojów – wyciskarka do owoców

Robicie latem dużo lemoniady, a w zimie pijecie napary z sokiem z cytryny? Zainwestujcie w porządną wyciskarkę do cytryn. Jasne, w sklepach znajdziecie plastikowe za kilka złotych, ale przy częstym użytkowaniu nie liczcie na ich długie życie. Wyciskarka metalowa jest ciut droższa, ale wykonanie ze stali sprawia, że posłuży wam przez lata, a samo wyciskanie soku będzie dużo prostsze.

Warto także zaopatrzyć się w wyciskarkę do innych owoców. Pozwoli wycisnąć z nich smak do absolutnego maksimum. A wy będziecie mogli pić go samego lub na przykład dodawać do wody czy herbaty.

Akcesoria do napojów – cold brew

Jednym z naszych letnich przysmaków jest mrożona kawa i herbata. Możecie wybrać jedną z dwóch opcji - szybkie schłodzenie lub zaparzenie metodą cold brew. W pierwszym przypadku przygotowujecie kawę i herbatę normalnie, a później, gdy trochę przestygnie dorzucacie do niej lód i ewentualnie mleko czy smakowy syrop. Niektórzy lubią też całość zmiksować, tak by lód był rozdrobniony.

Inną metodą jest parzenie kawy i herbaty na zimno. Możecie użyć specjalnie do tego zaprojektowanej butelki, ale w zwykłym dzbanku lub słoiku również dacie radę przygotować pyszny napój. Zmieloną kawę lub liście herbaty wsypujecie do naczynia i zalewacie zimną wodą. Naczynie zakręcacie lub szczelnie przykrywacie i wkładacie do lodówki. Możecie śmiało eksperymentować z czasem parzenia, ale niech nie będzie on krótszy niż 10 godzin. Po tym czasie napój przelejcie przez papierowy filtr. Tak zaparzona kawa czy herbata jest wyjątkowo orzeźwiająca i bogata w smaku.

Poniższa butelka została stworzona do parzenia herbaty metodą cold brew. Listki herbaty zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Dzięki zamontowanemu w szyjce butelki filtrowi, napój nalejemy do szklanek bez fusów. W sklepach znajdziecie też wersję butelek przeznaczoną do kawowego cold brew.

Akcesoria do napojów – butelka termiczna i kubek termiczny

Butelka, która utrzyma odpowiednią temperaturę schłodzonej lemoniady to latem rzecz na wagę złota. Do większości dodatkowo możecie wrzucić kostki lodu - ustnik jest dostatecznie szeroki.

O ile lemoniadę czy herbatę wolimy pić z butelki, o tyle do kawy zawsze wybieramy kubek. Te termiczne utrzymają zimno napoju przez długi czas. Wybierając kubek termiczny zwróćcie uwagę na jego szczelność i wagę, niech będzie jak najlżejszy, w końcu chcemy zabierać go na rozmaite wojaże. Must have!