Podczas upałów najlepiej schłodzić się szklanką zimnego napoju... ale nie musi być to woda czy butelkowane napoje gazowane. Sięgnijmy po aromatyczne lemoniady, owocowe koktajle, a także mrożoną kawę i herbatę w różnych wariacjach smakowych! 

Kawa mrożona

Kawa frappe, latte macchiato z lodami, a może espresso z tonikiem? Jak się robi kawę mrożoną? Bazą do wszystkich tych napojów jest oczywiście filiżanka mocnej małej czarnej. Możemy użyć do tego według uznania kawy sypanej lub rozpuszczalnej, a nawet zbożowej. Kawę należy zaparzyć w małej ilości wody, a następnie mocno schłodzić. Dobrym sposobem jest także zamrożenie kawy w foremkach do lodu, dzięki czemu otrzymamy kawowe kostki lodu, które schłodzą napój, jednocześnie go nie rozwadniając. Do kawy można dodać mleko, napój roślinny, gałkę lodów lub bitą śmietanę.

Jakiś czas temu furorę w sieci robił przepis na kawę z tiktoka, czyli tak zwaną dalgona coffee. Ten napój podbił serca internautów na całym świecie i szybko pojawił się w kawiarniach. Okazuje się, że przygotowanie tej efektownej kawy jest banalnie proste i wystarczą do tego 4 proste składniki. 

Jak zrobić kawę z tiktoka? Przepis na dalgona coffee to po prostu kawa rozpuszczalna, cukier, woda i schłodzone mleko. Wystarczy wymieszać kawę z cukrem i wodą w równych proporcjach i energicznie ucierać lub zmiksować, aż zmieni się w puszystą, kremową piankę. Gotową masę przekładamy do szklanki zimnego mleka i mieszamy przez wypiciem. 

Herbata mrożona

Ice tea to napój popularny na całym świecie, który można podać na dziesiątki sposobów. Domowa ice tea brzoskwiniowa czy cytrynowa to tylko początek herbacianych wariacji, jakie możemy wyczarować we własnej kuchni. 

Jak zrobić herbatę mrożoną w domowym zaciszu? Wystarczy ulubiony napar, a do tego owoce, zioła oraz ulubione słodzidło. Każdy przepis na herbatę mrożoną zaczyna się od zaparzenia mocnego naparu z czarnej, zielonej, białej lub czerwonej herbaty. Następnie należy go porządnie schłodzić, a w tym czasie przygotować wszystkie dodatki. Warto wypróbować także herbaty parzone na zimno, które pozwolą nam przyrządzić ten przepis dużo szybciej, bez konieczności chłodzenia naparu.

Domowa mrożona herbata doskonale smakuje podana ze świeżą miętą, rozmarynem lub cząstkami cytrusów. Zamiast tradycyjnego lodu możemy użyć zamrożonej w foremkach do lodu herbaty lub wrzucić do szklanki kolorowe, mrożone owoce, które nie tylko schłodzą napój i dodadzą mu smaku, ale będą też piękną dekoracją!

Mojito bezalkoholowe

Drink mojito to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie i znajdziemy go w niemal każdym barze na całym świecie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie pyszną wersję tego orzeźwiającego koktajli możemy przygotować bez dodatku alkoholu. Mojito bezalkoholowe to świetny pomysł na ugaszenie pragnienia w upalne dni. Jego cytrusowo-miętowy smak doskonale chłodzi i odświeża. 

Jak zrobić mojito bezalkoholowe? Przepis na mojito virgin nie różni się niczym od alkoholowego pierwowzoru. Wystarczy pominąć składnik z procentami, a przy reszcie przepisu postępować dokładnie tak samo. Bezalkoholowe mohito można wzbogacić dodatkowo świeżymi lub mrożonymi owocami. 

Koktajl owocowy

Koktajl owocowy, mleczny, a może koktajl warzywny? Jednymi z najpopularniejszych połączeń smakowych są shake truskawkowy i koktajl bananowy. Innymi, równie pysznymi wariantami mogą być koktajle na bazie mango, ananasa czy arbuza. Koktajl możemy zrobić na bazie samych owoców lub z dodatkiem mleka, jogurtu czy mleczka kokosowego. Wegański milkshake zrobimy z kolei z owoców z dodatkiem napojów roślinnych lub ulubionego soku owocowego. 

Jeśli dbacie o linię, możecie wypróbować także zielony koktajl odchudzający, na bazie szpinaku, jarmużu czy awokado. Aby taki koktajl z jarmużu był nie tylko zdrowy, ale i pyszny, możemy wzbogacić go o ulubione owoce, które zatuszują mocny smak jarmużu i dodadzą mieszance świeżości.