Zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na sierpień. Z okładki kuszą duże odmiany pomidorów - wykorzystacie je np. do oryginalych burgerów. W numerze polecamy gruzińskie ratatuj, 3 sosy z pomidorów i ciasta z owocami. Agata Wojda zaprasza na chutney w różnyc hwersjach, a w nowej rubryce po wegańskiej stronie stołu Konrad Bryc zaprasza na roślinne przepisy.

W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:

GDY GONI NAS CZAS Jak zrobić obiad w 30 minut: szybkie pomysły na podanie sierpniowych warzyw, tj. kalafior, bakłażan, pomidory, ziemniaki.

NA ZAPAS Ajapsandali – gruziński ratatuj. Warzywny gulasz na bazie bakłażanów, papryki i pomidorów, charakterystycznie przyprawiony, pyszny jako danie, dodatek czy sos, idealny do zapakowania w słoiki, pasteryzacji i twórczego odgrzewania.

PO PROSTU ZRÓB TO! 3 sosy z pomidorów: błyskawiczny domowy keczup, do pizzy i do makaronów – naturalne, zdrowe, nieprzesłodzone i inspirujące do przygotowania wielu przekąsek i dań.

CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Naturalne spalacze tłuszczu – czyli co jeść i jakich przypraw używać, żeby zmusić organizm do wydatkowania jak największej ilości kalorii na trawienie.

W rubryce "Na luzie, z pasją i ze smakiem" przeczytamy:

ZBLIŻENIE NA Morele. Małe aksamitne cuda o pysznym miąższu: skąd pochodzą, czym się charakteryzują i dlaczego warto je jeść

SAM KONKRET Pomidorowe kochanie. Nasze sierpniowe gwiazdy trafiły tym razem do tarty z estragonem, keksu z mozzarellą, na patelnię z makaronem oraz do bakłażana i piekarnika – z farszem serowo-orzechowym oraz fetą i liśćmi laurowymi

RETROKUCHNIA Pizza na słodko Z okazji naszych 25. urodzin pokazujemy "odnowione" przepisy z pierwszych numerów magazynu. Tym razem "lifting" przeszła pizza z owocami.

SAMA SŁODYCZ Owocowe kuszenie. Na podwieczorek w ogrodzie polecają się eleganckie wypieki z brzoskwiniami, morelami, wiśniami, śliwkami, winogronami i gruszkami

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

SAM SMAK Łapanie królika. Robert Sowa zdradza swoje ulubione i sprawdzone sposoby na przygotowanie tego superzdrowego i smacznego mięsa.

KUCHNIA AGATY WOJDY Szykujemy słoiki. W tym roku pełne będą fantazyjnych, owocowo- -warzywno-octowych chutneyów, idealnych do mięs, ryb, pasztetów, sosów, serów czy grzanek.

POPKUCHNIA CRISTINY CATESE Jedzcie pięknie! Lato po włosku: nadziewane kwiaty cukinii, gnocchi z warzywami i kisz ze szpinakiem i gorgonzolą.

PO WEGAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Jedz zielono, będziesz zdrowy! Wprowadzenie do dobrze zbilansowanej diety wegańskiej i pochwała tofu, które potrafi zastąpić... boczek i jajka.

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w sierpniowym numerze to:

BIBLIOTEKA SMAKOSZA Fitsłodycze – poszerzone o nowe przepisy i patenty wznowienie bardzo popularnej książki finalistki MasterChefa, Kingi Paruze.

ŚWIAT NA TALERZU Walencja. Miasto sztuki i warzyw zaprasza na wyśmienitą paellę, mocną i słodką kawę oraz klasyczne tapas, czarny ryż i wybitne owoce morza

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW W suszarni owocami pachnącej Alina i Wacław Beclowie zapraszają do Handzlówki na Podkarpaciu, gdzie zajmują się suszeniem tradycyjną metodą najróżniejszych regionalnych owoców.

TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD

Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne sierpniowe okazje. 

Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl