"Moje Gotowanie" na listopad to szósty numer z odświeżoną makietą magazynu i nowymi cyklami. Nadal zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na listopad. Królową sezonu została dynia - idealna na rozgrzewającą zupę, farsz, placki, ciasto, pikle, do pizzy czy orientalnego curry. Warto wiedzieć, że to niskokaloryczne, wartościowe i smaczne warzywo, które potrafi zaskoczyć wagą - rekordowy okaz dyni ważył w 2017 roku ponad 1190 kilogramów!
W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:
DO SMAKU Olej z pestek dyni. Wyborny produkt tłoczony z pestek suszonych lub prażonych, stosowany nie tylko do podkreślenia smaku potraw, ale również jako kosmetyk.
GDY GONI NAS CZAS 30 minut i już! Tyle wystarczy, aby przygotować prawdziwie pożywny obiad z mięsem i warzywami. Uda się nam to dzięki wykorzystaniu mrożonek i warzyw z puszki.
NA ZAPAS Konfitowane gęsi i kaczki. Konserwowane we własnym tłuszczu, wolno gotowane części najlepszego o tej porze drobiu, który możemy przechowywać nawet kilka miesięcy.
PO PROSTU ZRÓB TO! Domowe kostki bulionowe. Absolutnie naturalne, bez konserwantów, w najbardziej ulubionych smakach, zarówno mięsne jak i całkowicie jarskie. Do słoika i zamrożenia.
W rubryce "Na luzie, z pasją, ze smakiem" przeczytamy:
SAM KONKRET Jesień pachnąca zupą. Gorące, pożywne, niezwykle bogate, pełne warzyw korzeniowych, pomidorów, kapusty, roślin strączkowych i kasz, często na mięsie lub z jego dodatkami.
RETROKUCHNIA Piernik po dawnemu. Właśnie teraz jest najwyższy czas, żeby "nastawić" staropolski, aromatyczny, pełen korzeni i bakalii, najważniejszy bożonarodzeniowy wypiek.
ZBLIŻENIE NA Cukier muscovado. Karmelowy w smaku, o głębokiej ciemnobrązowej barwie i dość wilgotnej konsystencji znakomicie pasuje do czekolady, kakao, korzeni czyli produktów, z których przygotujemy ciasteczka i pierniki.
SAMA SŁODYCZ Przedgwiazdkowe drobiazgi. Ułatwiając sobie przedświąteczne obowiązki już teraz pieczemy ciasteczka i... odkładamy je aż do Wigilii.
Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:
SAMO MIĘSO Słonina nie jest passe! Jurek Sobieniak o jej ogromnych zaletach, zwłaszcza dla podkreślenia i nadawania smaku wielu daniom.
KUCHNIA AGATY WOJDY Kapuściana pora. Mistrzowskie gołąbki, kapusta zapiekana z wieprzowiną i batatami, colesław z ananasem, racuchy z kapusty włoskiej i łososia oraz francuska zupa wiejska.
PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Kurkuma. Kinga Błaszczyk-Wójcicka zachwala i poleca zawijańce, złote mleko, pieczone warzywa, ryż basmanti i smoothie z tą intensywną żółtą przyprawą.
W DOBREJ FORMIE Jedzenie na dobry humor. Beata Grątkowska radzi, czym rozweselić ciało i duszę w te najmroczniejsze, najbardziej słotne i przygnębiające dni w roku.
DO POCZYTANIA PRZY STOLE w wrześniowym numerze to:
BIBLIOTEKA SMAKOSZA "Kupuj świadomie, żyj zdrowo". Anna Makowska demaskuje marketingowe sztuczki na etykietach i pomaga nam robić zdrowe zakupy.
ŚWIAT NA TALERZU Na ostro i na słodko. Jedziemy do Budapesztu, aby pławić się w jego pięknie zachowanej architekturze i wyjątkowej kuchni.
PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Gęsina z Dębogórza. Ten listopadowy specjał od kilkunastu lat Andrzej Dzienisz hoduje na swej pomorskiej farmie.
TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu. Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.
Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne listopadowe okazje.
Komentarze