Sebastian Wilczek, szef kuchni i reprezentant młodego pokolenia polskiej gastronomii, oprócz klasycznych przekąsek "na jeden gryz" poleca propozycje, które na pewno znikną do ostatniej łyżeczki czy okruszka. Pasta z pieczonego bakłażana zaskoczy Was przyprawami, owocowy deser - bajecznym kremem z nutą alkoholu, a rosół... sami sprawdźcie! 

Pasta z pieczonego bakłażana z kminem i cynamonem
Składniki:
2 bakłażany
2 papryki
1 łyżeczka pasty tahini
sok z połowy cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
Bakłażana opalamy na ogniu lub grillujemy w całości na patelni grillowej, a później wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy do miękkości.
Paprykę nacieramy olejem i również pieczemy w 220 stopniach C do mocnego przypalenia, później foliujemy i po wystygnięciu obieramy. Upieczone bakłażany przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ, przekładamy do miski. Pieczoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Do bakłażana dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą pastę. Podajemy na kanapkach lub jako dodatek do surowych warzyw.

Cynamonowe jabłka z ciasteczkami maślanymi i musem mascarpone z likierem
Mus mascarpone
Składniki:
200 g mascarpone
50 ml likieru kawowego
60 g cukru
400 ml śmietanki 36%
mięta
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Mascarpone mieszamy z likierem, a następnie stopniowo mieszamy ze śmietanką.

Cynamonowe, karmelizowane jabłka
Składniki:
4 jabłka
2 łyżki miodu
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka, obieramy, kroimy na osiem części i karmelizujemy (podsmażamy) na patelni w miodzie. Do gotowych jabłek dodajemy sok z cytryny oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy.

Ciasteczka

Składniki:
200 g masła
280 g mąki
85 g cukru
szczypta soli
Masło ubijamy z cukrem i solą, następnie dodajemy mąkę i całość lekko mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciastka i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 12-15 minut do zarumienienia.

Rosół z lubczykiem i domowym makaronem
Składniki :
3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
2 cebule
1 główka czosnku
2 suszone podgrzybki
3 pomidory suszone (bez oleju)
1 pomidor malinowy przekrojony na pół
1 kg korpusów z kurczaka
500 g goleni wołowej
800 g skrzydełek z kurczaka
6 litrów wody
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
sól – do doprawienia na koniec
80 ml oleju rzepakowego do smażenia
1 pęczek lubczyku – do podania

Korpusy, goleń i skrzydełka z kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C, do uzyskania mocnego zarumienienia. Pietruszkę, seler i marchew dokładnie myjemy i kroimy w około 5 cm kawałki. Cebulę oczyszczamy z wierzchniej warstwy i kroimy ją na pół. W dużym garnku rozgrzewamy olej i zaczynamy smażenie od cebuli, później dodajemy pokrojone warzywa i smażymy do uzyskania mocnego zarumienienia. Zalewamy wodą, dodajemy resztę składników poza lubczykiem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-6 godzin. Na sam koniec doprawiamy solą. Tak przygotowany rosół podajemy z domowym makaronem i posiekanym lubczykiem.

Makaron domowy
Składniki:
2 jajka
200 g mąki pszennej typ 480
szczypta soli

Na stolnicę przesypujemy mąkę, do środka wbijamy jaja i dodajemy szczyptę soli. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być zwarte, nie klejące. Jeśli lekko się klei, możemy podsypać mąką. Wyrobione ciasto foliujemy i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy, oprószając mąką. Rozwałkowane ciasto kroimy w cienkie paski i obsypujemy mąką, aby nam się nie skleiło. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty – w zależności od grubości.


Ciasto drożdżowe z owocami i orzechową kruszonką

Składniki:
540 g mąki pszennej typ 750
80 g cukru
5 g soli
10 g drożdży instant
80 g masła
250 g mleka
2 jaja
300 g borówek
300 g jeżyn
Mleko, jaja, cukier i drożdże dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, sól i całość wyrabiamy, na koniec wyrabiania dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i wyrabiamy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie lekko klejące. Po wyrobieniu ciasta odkładamy je do zamykanego pojemnika do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone owoce i odkładamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy ciasto jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

Orzechowa kruszonka
Składniki:
100 g masła
100 g cukru
100 g mąki
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.

Korzenny gulasz wieprzowy z kaszą i surówką z kiszonego ogórka

Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
300 g marchewki
300 g selera
300 g pietruszki
3 cebule
olej do smażenia
50 g koncentratu pomidorowego
300 ml czerwonego wina
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka cynamonu
2 gwiazdki anyżu
kilka ziaren kolendry
Marchewki, seler, pietruszki i cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy w dużym garnku na rozgrzanym oleju, aż warzywa mocno się zarumienią. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy i dalej podsmażamy. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy dokładnie mąką i przesmażamy na
patelni na rumiano. Po usmażeniu mięsa patelnie deglasujemy winem i razem z mięsem przekładamy do garnka z warzywami. Całość dusimy aż do miękkości mięsa. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać nieco wody.

Sałatka z ogórka
Składniki:
300 g kiszonego ogórka
100 ml oleju rzepakowego
3 szalotki
sól, pieprz
Ogórki kroimy w półplasterki, a szalotkę w piórka. Przekładamy do miski, dodajemy olej i doprawiamy solą i pieprzem. Całość doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy, żeby smaki się przegryzły, a szalotka zmiękła. Gulasz podajemy z ugotowaną kaszą pęczak i sałatką z ogórka, a całość posypujemy natką pietruszki.