Rok 2020 był wyjątkowy, pełen wyzwań i zwrotów, na które nie byliśmy przygotowani. Tym bardziej cieszy nas, że w pandemii nie rozstaliśmy się z jednym z naszych ulubionych programów kulinarnych - MasterChef Polska. Rywalizacja o tytuł najlepiej gotującego kucharza amatora w Polsce była zacięta! I choć nie odbyły się tradycyjne podróże zagraniczne, to w 9. sezonie programu razem z uczestnikami odkrywaliśmy nowe dania, towarzysząc w ekscytujących zadaniach. Doceniliśmy też polską kuchnię i polskich ekspertów ze świata gastronomii. Czas na finał MasterChef Polska - kto wygrał?
MasterChef Polska - jury i Wojciech Modest Amaro gość specjalny
W 9. sezonie MasterChef Polska jury, w składzie Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran, obserwowało i oceniało poczynania uzdolnionych kucharzy amatorów - gospodyń i gospodarzy domów, którzy gotują z prawdziwą pasją. Każdy odcinek przynosił kolejne wyzwania i sprawdzał nie tylko umiejętności zawodników, ale także ich zaangażowanie. Gościem specjalnym tej edycji był Wojciech Modest Amaro. Słynący ze srogiej oceny i perfekcyjności w kuchni gwiazdkowej restauracji Atelier Amaro chef smakował dania piątki najlepszych kucharzy w 9. sezonie.
MasterChef Polska - finał 2020
Tygodnie rywalizacji, niezliczone składniki, nietypowe techniki gotowania i wspaniałe dania. Finał MasterChef Polska należał do trzech najlepszych - Aleksandra Juszkiewicz, Sylwia Garska-Chmarysz i Rafał Fidyt przystąpili do dwóch etapów zmagań w ostatnim odcinku MasterChef Polska 2020. Tytuł i statuetka MasterChef Polska 9, 100 000 złotych oraz wydanie autorskiej książki kucharskiej - to kuszące nagrody! W pierwszej części finału kucharze stanęli przed trzyetapowym zadaniem na punkty. Jurorzy - Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran - wyznaczyli konkretne zadania, z określonymi składnikami. W roli głównej w finale MasterChef Polska 2020 były grzyby, kotlety jagnięce, a na koniec francuskie naleśniki, czyli crêpes suzette. W każdym etapie finaliści mieli do wygrania 3, 2 lub 1 punkt. Magda Gessler powiedziała wprost, zachęcając uczestników: "Z grzybami możecie zrobić co wam się żywnie podoba, byle nam smakowało". I co zasmakowało jury najbardziej? Kto wygrał MasterChef Polska w 9. sezonie?
MasterChef Polska: kto wygrał
Pierwszy etap wyłonił dwóch najlepiej gotujących kucharzy amatorów w Polsce. Ostateczne rozgrywka była jeszcze bardziej wymagająca - konkurencja polegała na przygotowaniu 3-daniowego menu degustacyjnego. A to wszystko w pięknych okolicznościach przyrody i architektury - na Zamku w Rynie na Mazurach. W tym zadaniu rywalizowały Sylwia Garska-Chmarysz i Aleksandra Juszkiewicz. W tych propozycjach przewijały się ryby, dziczyzna, dawne warzywa polskie m.in. topinambur i aromatyczne przyprawy.
Zobacz także: MasterChef: kim są i co robią teraz zwycięzcy? Co musisz wiedzieć o tym kulinarnym show?
Najlepsza okazała się być Aleksandra Juszkiewicz. 27-latka z Giżycka najbardziej wspomina swoje zmagania w pierwszym odcinku. Łzy szczęścia umocniły ją w dalszym działaniu. W finale udowodniła, że decyzja jurorów od początku była słuszna – Ola Juszkiewicz zachwyciła Magdę Gessler, Michela Morana i Anię Starmach swoją kuchnią. Podkreśla, że cały program to nie tylko kulinarna przygoda, ale też możliwość poznania wyjątkowych osób.
Ja osobiście MasterChefowi zawdzięczam bardzo dużo. Niewątpliwie jest to jedna z najbardziej szalonych przygód w moim życiu, niezapomniana i wyjątkowa. Najbardziej jednak wdzięczna jestem za to, że poznałam tak cudownych ludzi, którzy rekompensują mi każdy stres i niepewność podczas gotowania w kuchni #masterchef . Idąc do programu nie nastawiałam się na to zupełnie, a jednak udało mi się wygrać najlepsza nagrodę jaka można zdobyć w tym programie: przyjaciół na całe życie!
Aleksandra Juszkiewicz wygrała 9. sezon MasterChef Polska. Oto jaką przystawkę, danie główne i deser podała w finale.
Przystawka: ravioli z kalarepy z nadzieniem z koziego sera, orzeszków pinii i zielonego jabłka
Danie główne: Smażony węgorz z plackiem z ziemniaków i topinamburu oraz z sosem na bazie piwa i żółtek.
Staromazurski sos docenił Michele Moran, ale też Anna Starmach, która podkreśliła, jak zasmakowała jej gorycz charakterystyczna dla tego dodatku.
Deser: Kresowe serniczki z cynamonem, śliwkami węgierskimi i musem różanym
Magda Gessler oceniła go krótko: "Ten deser jest po prostu fenomenalny".
PREMIERA KSIĄŻKI ALEKSANDRY JUSZKIEWICZ JUŻ 9 GRUDNIA!
Komentarze