Mango lassi jest napojem pochodzącym z Indii. Nie bez powodu to właśnie ten gorący kraj jest jego ojczyzną. Mango lassi ma służyć orzeźwieniu w upalne dni. I trzeba przyznać, że jest to jeden z najlepszych sposobów na ochłodzenie.

Zobacz także:  szafran - właściwości, zastosowanie i przyprawy

Mango lassi - zacznij od mango

Wybierając owoc do naszego napoju, zwróćmy uwagę, by nie był zbyt twardy. Dojrzałe mango jest bardziej soczyste i ma więcej smaku. Przed zmiksowaniem, musimy je obrać. Nie jest to trudne, choć może na takie wyglądać. Zerknijcie na nasz film Jak obrać mango, a sami przekonacie się, że wystarczy znać prosty patent i mango będzie obrane w kilka chwil.

Pokrojone na kawałki mango wrzucamy do blendera. Dodajemy kubeczek jogurtu naturalnego (albo jogurtu greckiego) oraz przyprawy. Pyszna będzie wersja z cynamonem, kardamonem i łyżeczką miodu. Chcecie, żeby napój był bardziej intensywny w smaku? Dodajcie więcej mango. Co ciekawe, w sklepach można już dostać gotowy przecier z mango w puszkach. Wtedy wystarczy wymieszać go z jogurtem i mango lassi gotowe!

Sprawdź też przepis na koktajl z mango

Jaki jogurt do mango lassi?

Do mango lassi najlepszy jest zwykły jogurt naturalny. Chcąc podkręcić smak napoju, możemy dodać do niego inne owoce, ale raczej nie wybierajmy jogurtów owocowych - zawierają zbyt dużo cukru, często są też sztucznie aromatyzowane. W zależności od tego, jaki jogurt wybierzemy, konsystencja napoju będzie nieco inna. Jeśli chcemy zrobić gęste mango lassi, bardziej przypominające kremowy deser niż napój, możemy użyć jogurtu greckiego. Z kolei kiedy chcemy uzyskać bardziej płynną wersję, zwykły jogurt dobrze się sprawdzi. W ideale mango lassi ma być napojem, który można wypić np. przez słomkę, dlatego dodanie do niego odrobiny wody także nie będzie złym pomysłem.

Sprawdź ten przepis na: sorbet z mango

Bez względu na to, jaki jogurt wybieramy, zwracajmy uwagę na jego skład. Powinien zawierać wyłącznie mleko i żywe kultury bakterii. Zrezygnujmy z jogurtów, które mają w składzie mleko w proszku - ma mniej wartości odżywczych niż zwykłe mleko, a dodatkowo może szkodzić zdrowiu. 

Mango lassi jest pyszne i zdrowe, więc śmiało możemy robić je tak często, jak lubimy. Świetnie gasi pragnienie, a jego przygotowanie trwa tylko kilka minut. Smacznego!