Majonez domowy ma smak dużo lepszy od tego sklepowego. Dodatkową zaletą zrobienia go samodzielnie jest to, że możemy dowolnie go przyprawiać i eksperymentować z różnymi smakami - warto spróbować podzielić majonez na kilka porcji i każdą doprawić nieco inaczej, niech każdy z domowników wybierze swoją ulubioną!
Jak zrobić domowy majonez?
Aby przygotować domowy majonez będziemy potrzebowali jajek, oleju, soku z cytryny i musztardy. Jajka warto przed użyciem dokładnie umyć. Możemy nawet sparzyć je wrzątkiem, ponieważ będziemy używać ich w formie surowej. Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy musztardę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie cienką strużką wlewamy ok. 1/3 szklanki oleju, cały czas mieszając. Uważamy, żeby całość ładnie się połączyła.
Majonez możemy przechowywać w lodówce, ale zaledwie kilka dni - ze względu na wykorzystanie w przepisie surowych jajek. Włóżmy go do słoika lub przykryjmy folią spożywczą, tak żeby był szczelnie zamknięty.
Sprawdź też nasz film: Jak zrobić domowy majonez?
Majonez do wszystkiego
Fani majonezu uważają, że sprawdza się wspaniale do każdego dania. Najpopularniejsze z pewnością jest dodawanie go do ugotowanych na twardo jajek - posypmy je szczypiorkiem, nie potrzebują niczego więcej. Majonez świetnie też łączy ze sobą poszczególne składniki past do smarowania chleba czy farszu do jajek. Jajka faszerowane jemy nie tylko na Wielkanoc - nic przecież nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je też na co dzień, a pozostały farsz wykorzystać do kanapek.
Bez majonezu nie wyobrażamy sobie też takiego klasyka jak sałatka jarzynowa. Zresztą domowy majonez może posłużyć również jako dodatek do sosów, np. jeśli łyżeczkę majonezu zmieszamy z jogurtem naturalnym i kilkoma kroplami cytryny.
Co ciekawe, majonez dobrze zagra też w deserach, takich jak na przykład babka majonezowa. Dzięki niemu, ciasto będzie delikatniejsze i bardziej wilgotne, jego smak jednak specjalnie się nie zmieni.
Zobacz: Sos do sałatki - przepisy i rodzaje
Majonez niejedno ma imię
Podstawowy przepis na majonez możemy dowolnie modyfikować. Warto przygotować zielony majonez z listkami bazylii albo majonez paprykowy. Z pewnością osoby nie jedzące produktów odzwierzęcych, w tym jajek, ucieszą się, że bez problemu mogą przygotować majonez wegański. Będzie on miał trochę lżejszą konsystencję i mniej kalorii. Pamiętajmy bowiem, że majonez to prawdziwa kaloryczna bomba. Warto więc jeść go sporadycznie i w małych ilościach - jako dodatek, a nie jeden z głównych składników.
Komentarze