Gdy myślimy o kuchni świętego Mikołaja, na myśl przychodzi nam rubaszny staruszek z reklamy amerykańskiego napoju albo ciasteczka, które małe dzieci wypiekają i zostawiają pod choinką w ramach odwdzięczenia się za prezent. Właściwy święty Mikołaj pochodził z Turcji i był biskupem Miry. Najbardziej został zapamiętany przez pomoc niezamożnym pannom poprzez dawanie pieniędzy na posag i cudowną walkę z głodem w swojej okolicy. Zakorzeniony w popkulturze wizerunek świętego Mikołaja inspirowany jest licznymi baśniami i legendami. Nie wiele wiemy o jego upodobaniach kulinarnych, choć mamy pewne przypuszczenia.

Święty Mikołaj – bajkowe słodkości

Amerykańskie filmy świąteczne pozwalają wysnuć wniosek, że dom świętego Mikołaja to prawdziwa fabryka słodkości. Elfy są zaprzęgnięte do pracy, a nad wszystkim czuwa żona Świętego Mikołaja. Miła staruszka, która wszystkich chce obdarować uśmiechem i czułością. Do tego rozdająca kubki gorącego kakao z cukrowymi piankami albo lukrecjowe laski czerwono-białym w kolorze. Niesamowity wygląd magicznej pracowni dopełniony zostaje przez ludziki z ciasta piernikowego. Pani Mikołajowa wypieka świąteczne ciasteczka, które elfy podrzucają w nocy grzecznym dzieciom.

Kuchnia Świętego Mikołaja

List do świętego Mikołaja tradycyjnie, corocznie pisany jest przez kilkuletnie dzieci. Adresowane są do Laponii, do miasteczka Rovaniemi krainy będącej częścią Finlandii. Biorąc pod uwagę, że święty Mikołaj ma w jedną noc objechać cały świat, zanim wyruszy, powinien zjeść porządny rozgrzewający posiłek. Głównym daniem znanym w kuchni fińskiej jest karjalanpaisti (gulasz karelski). Oryginalna receptura wykorzystuje mięso łosia lub renifera. Może to się wydawać odrobinę przerażające, że renifery świętego Mikołaja z czasem mogą wylądować na jego talerzu. Ważnym składnikiem gulaszu jest wódka będąca marynatą. Kolejnym produktem napawającym dumą Finów jest żytni chleb z mąki z grubego przemiału.

Daniem charakterystycznym dla Laponii jest poronkäristys. Posiłek składający się z pokrojonego w cienkie paski mięsa renifera, następnie podsmażone na tłuszczu i lekko uduszone w sosie własnym. Danie podlewa się śmietanką, piwem albo wodą. Następnie przyprawia się solą i czarnym pieprzem. Danie podawane jest często z kurkami i porami, tłuczonymi ziemniakami i przecierem z surowej bruszwicy z odrobiną cukru. Fińska odmiana poronkäristys podawana jest z kiszonym ogórkiem.

Kuchnia Laponii szczególnie oparta jest na zbożach, wędzonym mięsie, suszonych owocach i grzybach. Wszystko z czego można przygotować zimowe zapasy. Warto zauważyć, że Finlandia przoduje na świecie w spożyciu czarnej kawy na jednego mieszkańca. Przebijają nawet Włochów. Możliwe, że jest to powód dlaczego Święty Mikołaj nie śpi w nocy, rozdając prezenty dla najgrzeczniejszych osób. Jednak bez względu na to, która wersja kuchni Świętego Mikołaja jest wam bliższa, to każda z nich zachęca do gościnności i życzliwego karmienia innych ludzi.

Sprawdź przepis: ciasteczka świąteczne