■ Herbata należy do najpopularniejszych napojów na świecie. W różnej postaci pije się ją niemal pod każdą szerokością geograficzną.

■ Po herbatę chętnie sięgamy w upalny letni dzień i mglisty jesienny poranek. Marzymy o niej po długim

spacerze, męczącej podróży, po powrocie z pracy. W wielu kulturach filiżanka tego aromatycznego

naparu jest szczególnym sposobem powitania, symbolem gościnności.

■ Istnieje kilka rodzajów herbaty, spośród których najpopularniejsza jest czarna. Liście poddane procesowi fermentacji zyskują specyficzny, wyrazisty aromat, tracą też część związków taninowych.

■ Herbatę można pić gorącą, np. z mlekiem i przyprawami korzennymi lub z cytryną i miodem. Pyszna jest

mrożona, z plastrem pomarańczy i świeżą miętą. Doskonale smakuje z kroplą alkoholu, np. z wiśniówką.

Napar i susz herbaciany można również dodawać do ciast i deserów.