Zwykle wyrzucamy je do kosza, a to wielka strata, bo to prawdziwy skarb dla organizmu. Zobaczcie, co zrobić z łupin orzecha włoskiego, aby poczuć się lepiej i upiększyć skórkę oraz włosy. Wystarczy już 10 skorupek i 2 popularne przyprawy, a powstanie pyszna i pełna wartości herbatka.

Napar z łupin orzecha włoskiego - właściwości

Łupiny orzecha włoskiego to jeden z najbardziej niedocenionych produktów, jakie pojawiają się w naszych kuchniach. Zazwyczaj lądują w koszu, ale warto je wykorzystać, bo są skarbnicą witamin C, A, E i B, a także minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk czy miedź. Oprócz tego zawierają też cenne kwasy i garbniki, a cały ten skład sprawia, że genialnie wpływają na cały organizm. Przygotowany z nich napar przynosi więc mnóstw korzyści dla ciała i ducha:

  • wzmacnia odporność,
  • łagodzi objawy przeziębienia i grypy,
  • działa przeciwzapalnie,
  • przynosi ulgę przy kaszlu,
  • reguluje poziom glukozy,
  • wzmacnia włosy,
  • poprawia kondycję skóry.

Powyższe właściwości od razu zachęcają, by zrobić herbatkę z łupin orzecha włoskiego, jednak aby napar miał nie tylko lepszy smak, ale i jeszcze mocniejsze działanie, warto dodać do niego 2 popularne przyprawy, czyli cynamon i imbir. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami.

Jak zrobić napar z łupin orzecha włoskiego?

Przepis na napar z łupin orzecha włoskiego jest banalnie prosty. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednego garnka, ale liczy się odpowiednie gotowanie i parzenie. Zobaczcie, jak zrobić to krok po kroku.

Składniki:

  • łupiny z 8 orzechów włoskich,
  • kora cynamonu,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • woda.

Przygotowanie:

Łupiny orzechów dokładnie czyścimy, a następnie przesypujemy do garnka. Dorzucamy jeden kawałek kory cynamonu oraz 2-3 grube plastry imbiru. Wszystko zalewamy wodą ta, aby całkowicie przykryć składniki i gotujemy przez około 20 minut. Następnie odstawiamy napar pod przykryciem na kwadrans, po czym przecedzamy go przez sito lub gazę i gotowe.

Tak przygotowany napar z łupin orzecha włoskiego możemy popijać nawet 2-3 x dziennie po 1 szklaneczce. Zawsze warto jednak najpierw skonsultować to ze specjalistą, szczególnie w przypadku przewlekłych chorób i przyjmowania na stałe różnego rodzaju leków.