Lunchbox - pomysły na dania

Najprostsza propozycja lunchboxu to kanapka, ale w wersji de luxe! Zadbajmy o odpowiednie pieczywo - kromki chleba w stylu włoskim, pumpernikiel lub doskonały na zakwasie - nie oszczędzajmy, postawmy na jakościowy chleb. Zapakujmy do środka dużo sezonowych warzyw - jeśli trwa sezon na nowalijki, sięgnijmy po dorodne rzodkiewki, sałatę czy szczypior. Jesienią postawmy na domowe pasty kanapkowe z warzyw korzeniowych lub strączków. Dla podkręcenia smaku i struktury - dodajmy pestki, trochę rukoli lub ulubiony nabiał. Kolejna propozycja to sałatki - najważniejsze, żeby wybierać jędrne warzywa  - jeśli gotowane, to najlepiej al dente. Zasada ta tyczy się też makaronu, ryżu i soczewicy - powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane, bo całość zamieni się w mało apetyczną mieszankę. Marzy nam się dressing do sałatki? Zaopatrzmy się w lunchbox ze specjalnym pojemniczkiem na sos - estetycznie i pysznie! Kolejne dania to naleśniki, placki, makarony, a także sztuka mięsa, grillowane ziemniaczki i surówki. W galerii przykłady konkretnych lunchboxy przeznaczonych do różnych dań. W przypadku lunchboxów warto zdać się na naszą inwencję w kuchni, a także wykorzystać popularność nurtu na niemarnowanie żywności. Zaoszczędzimy wtedy pieniądze, a będziemy mieć gotową sałatkę z resztek.

Lunchbox - jak wybrać pudełko na jedzenie

Kupując lunchbox sprawdźmy, czy konkretny pojemnik na pewno jest przeznaczony do kontaktu z żywnością. Odpowiednie atesty i oznaczenia na lunchboxie dadzą nam też pewność, czy możemy podgrzewać jedzenie bezpośrednio w pudełku. Podobna kwestia dotyczy czyszczenia lunchboxów - niektóre z nich lub ich elementy nie nadają się do mycia w zmywarce. 

Zobacz też; Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki