Pestki moreli – właściwości
Pestki z moreli swoją sławę zawdzięczają przypisywanym im właściwościom antynowotworowym. Zawarta w nich amigdalina, czyli inaczej witamina B17, rozkłada się w naszym organizmie na cyjanowodór, który według niektórych pasjonatów medycyny alternatywnej ma zdolność zabijania komórek rakowych.
Likier z pestek moreli – przepis
Składniki:
- 100 g pestek z moreli
- 1 g cynamonu
- 600 g cukru w kostkach
- 100 ml brandy
- 1 l grappy 40%
Sposób przygotowania:
- Wyjmij z moreli pestki. Nie czyść ich, tak aby zostały kawałki miąższu.
- Wsyp pestki do słoja z hermetycznym zamknięciem, zalej grappą. Dodaj cynamon i cukier.
- Odstaw w suchym, ciepłym i słonecznym miejscu.
- Po upływie 3-4 miesięcy odcedź płyn, dodaj do niego brandy i dokładnie wymieszaj.
- Przelej roztwór do butelek i odstaw na co najmniej 2 miesiące.
UWAGA! Należy pamiętać, że cyjanowodór (uwalniany podczas trawienia pestek) w dużych ilościach działa jak trucizna, dlatego nie można jeść więcej niż 1 pestkę dziennie, a w przypadku likieru spożywać więcej niż 1 kieliszek.
Komentarze