Letnie nalewki - o czym trzeba pamiętać?

Nalewki ze świeżych owoców to pyszny sposób na zamknięcie w butelkach smaku i zapachu lata. Słodkie i pełne witamin mikstury będą niezastąpione w okresie jesienno-zimowych przeziębień. O czym trzeba pamiętać przy robieniu domowych nalewek?

  • Wykorzystuj tylko świeże owoce! Najlepiej pochodzące z polski. Przygotowywanie trunku na bazie odmian zagranicznych może być ryzykowne. 
  • Pozbądź się pestek. Niektóre przepisy na nalewki uwzględniają pozostawienie części pestek celem nadania trunkowi migdałowego posmaku. Ze względu na zawartość cyjanowodoru nie zostawiaj więcej niż 10% pestek. Resztę dokładnie wydryluj.
  • Filtruj. Na początek użyj rzadkiego filtra, a potem gęstego. Pierwszy wyłapie większe zanieczyszczenia, zaś drugi mniejsze. W efekcie nalewka będzie krystalicznie czysta. Uwaga! Trunek przelewaj delikatnie tak, by osad z dołu prawie się nie unosił.

Sprawdź najlepsze przepisy na letnie nalewki >>>