Letnie nalewki - o czym trzeba pamiętać?
Nalewki ze świeżych owoców to pyszny sposób na zamknięcie w butelkach smaku i zapachu lata. Słodkie i pełne witamin mikstury będą niezastąpione w okresie jesienno-zimowych przeziębień. O czym trzeba pamiętać przy robieniu domowych nalewek?
- Wykorzystuj tylko świeże owoce! Najlepiej pochodzące z polski. Przygotowywanie trunku na bazie odmian zagranicznych może być ryzykowne.
- Pozbądź się pestek. Niektóre przepisy na nalewki uwzględniają pozostawienie części pestek celem nadania trunkowi migdałowego posmaku. Ze względu na zawartość cyjanowodoru nie zostawiaj więcej niż 10% pestek. Resztę dokładnie wydryluj.
- Filtruj. Na początek użyj rzadkiego filtra, a potem gęstego. Pierwszy wyłapie większe zanieczyszczenia, zaś drugi mniejsze. W efekcie nalewka będzie krystalicznie czysta. Uwaga! Trunek przelewaj delikatnie tak, by osad z dołu prawie się nie unosił.
Komentarze