Pavlova i beza dla primabaleriny

Ten bezowy deser dziś jest jednym z klasyków wśród słodkich propozycji cukierni na całym świecie. Jak głosi jedna z historii, swą nazwę beza zawdzięcza rosyjskiej baletnicy. Anna Pavlova, czyli światowej sławy rosyjska tancerka baletowa, była primabaleriną w teatrze petersburskim, a w późniejszych latach wraz z własną grupą tancerzy podróżowała po całym świecie. Jej występy w latach 1926 i 1929 mogli obejrzeć również w Australii – w Perth dała niesamowity występ w spektaklu Umierający Łabędź. Jak relacjonowali później świadkowie tego wydarzenia, kucharz z pobliskiego hotelu Esplanade był tak zachwycony, że dla ukoronowania talentu Pavlovej przygotował specjalny tort na jej cześć. Równolegle do tej historii pojawiła się też ciekawostka, że balerina zażyczyła sobie właśnie takiego deseru w ramach lekkiego poczęstunku.

Beza pavlova - składniki niezbędne do deseru

Pavlova z bitą śmietaną i owocami to elegancki tort, który od zwykłej bezy różni się dodatkiem... mąki kukurydzianej. Beza pavlova jak marzenie najczęściej podawana jest z truskawkami. Soczyście czerwony kolor owoców idealnie kontrastuje z pastelową bielą bezy i śnieżnobiałym kremem. Jak zrobić prawidłowo bezę Pavlovej z takim dodatkiem? Oddzielone od żółtek białka dokładnie ubijamy z białym octem, a następnie – nie przerywając mieszania – łączymy z cukrem pudrem. Całość w kolejnym kroku łączy z mąką kukurydzianą, nierzadko dodając przy tym ziarenek z laski wanilii lub ekstraktu waniliowego. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc 2-3 blaty (w zależności od naszej wizji bezy Pavlovej). Upieczone składamy, przekładając bitą śmietaną i ozdabiając owocami. Według tradycyjnych cukierniczych receptury powinny być to: truskawki, marakuja i kiwi. Wygląd bezy powinien odzwierciedlać lekkość stroju tancerki baletowej. Całość powinna być delikatnie chrupiąca z zewnątrz i kusząco miękka w środku.

Beza Pavlova dla wegan! Pomoże aquafaba!

Warto wiedzieć, że nawet osoby, które nie jedzą jajek np. z powodu alergii, a także weganie, nie muszą odmawiać sobie słodkiej bezy Pavlovej. Muszą jedynie zamienić główne składniki. Zamiast białka jajek idealnie sprawdzi się aquafaba. Aquafaba to woda po gotowaniu ciecierzycy, która okazała się idealnym zamiennikiem. Z kolei idealną bitą śmietanę ubić można ze stałej części mleczka kokosowego. Owoce pozostają bez zmian i można raczyć się Pavlovą bez ograniczeń! 

Zobacz: Minibezy Pavlova bez jajek z aquafabą