Cytryny to idealny dodatek do napojów, ale także wielu dań. Jeśli myślicie, że nie warto kupować tych z grubą skórką, bo przepłacacie – jesteście w błędzie. Być może rzeczywiście zaoszczędzicie pieniądze, wybierając te, które mają cienką skórkę, jednak mogą wam one zaszkodzić.

Jakich cytryn nie należy kupować? .

Większość owoców cytrusowych w naszym kraju pochodzi z upraw, gdzie możliwe jest stosowanie pestycydów. Co więcej, przebywają one długą drogę, zanim trafią na sklepowe półki, a do tego wykorzystywane są środki konserwujące. Dodatkowo owoce często nabłyszcza się i woskuje, żeby wyglądały apetycznie. Do tego z kolei wykorzystywany jest produkt, uznawany jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi.

Ilość chemikaliów, jaka pozostaje na owocach, potencjalnie nie szkodzi ludziom, to należy zachować wszelkie możliwe środki ostrożności, a co za tym idzie – unikać cytryn z cienką skórką. Choć szkodliwe substancje magazynują się tylko na niej i nie przedostają do wnętrza owocu, to nieumiejętne ich przygotowanie może sprawić, że wnikną do niego, np. podczas picia herbaty z cytryną lub jedzenia deseru ze startą skórką cytrusów. 

Jak wybrać soczyste cytryny?

Najlepsze cytryny można znaleźć w Polsce od końca września do końca listopada. Większe cytryny zazwyczaj posiadają mniej soku i mniej miąższu, niż te mniejsze.

Uważnie czytajcie też etykiety pochodzenia owoców, ponieważ lepiej sięgać po te z Europy, a nie np. z Afryki (spędzają one mniej czasu w transporcie, a więc zrywane z drzewa są już bardziej dojrzałe).