Zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na marzec. Z okładki kusi kurczak z warzywami i serem inspirowany sałatką caprese, a w środku jeszcze więcej pomysłów na obiady. Królową sezonu numeru została czerwona kapusta - inaczej modra kapusta - zdrowa, smaczna i idealna do wykorzystania w kuchni na przednówku.
W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:
GDY GONI NAS CZAS 45 minut to aż nadto. Inspirowany bardzo lubianą w Polsce kuchnią wietnamską szybki obiad według pomysłu Oli Nguyen, zwyciężczyni ostatniej edycji "MasterChefa".
NA ZAPAS Pieczeń z mięsa i warzyw z rosołu. Ekonomiczny pomysł na wykorzystanie podstawowych składników tej królewskiej zupy. Zmielone z kilkoma dodatkami utworzą wyborną pieczeń.
PO PROSTU ZRÓB TO! Konfitura z cebuli. Znakomita przekąska o wspaniałym zbalansowanym smaku łączącym słodycz i kwaskowatość, pozbawiona ostrości. Świetna do grzanek, mięs i serów.
CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Jak schudnąć, jedząc więcej - Beata Grątkowska wyjaśnia i doradza, jak komponować posiłki ze składników o niskiej gęstości energetycznej, za to wysokiej odżywczej.
W rubryce "Na luzie, z pasją i ze smakiem" przeczytamy:
ZBLIŻENIE NA Wyborny gruyere. Słynny szwajcarski twardy ser o wspaniałym aromacie, lekko orzechowym smaku, bez którego nie istnieje kilka znanych dań francuskiej i szwajcarskiej kuchni.
SAM KONKRET Pysznie z serami. Na obiad i na kolację proponujemy tartę, eskalopki, potrawkę z łososiem, suflet z cukinią, nadziewane pulpeciki, filety z kurczaka i roladę ze szpinakiem.
RETROKUCHNIA Babka kartoflana. Z okazji naszych 25. urodzin pokazujemy „odnowione„ dania z pierwszych numerów magazynu. Tym razem omlet inspirowany słynną prowansalską sałatką.
SAMA SŁODYCZ Na falach aksamitnego jogurtu. Ciasta z jego dodatkiem mają mniej kalorii niż tradycyjne desery ze śmietanką czy masłem. Są świetną propozycją dla dbających o linię łasuchów.
Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:
SAMO MIĘSO Wdzięczna kaczka. Robert Sowa robi, co może, żeby popularyzować jej mięso w Polsce. Czyni to w swojej restauracji oraz na naszych łamach. Poleca piersi kaczki z gruszkami.
KUCHNIA AGATY WOJDY Porcja energii. Na trudny czas przedwiośnia szefowa kuchni poleca odżywcze dania i dodatki oparte na jeszcze dostępnych sezonowych warzywa oraz mrożonkach i puszkach.
POPKUCHNIA CRISTINY CATESE Prosto z piekarnika. Casseruoli, stufati i sformati, czyli smakowite włoskie zapiekanki na obiad lub deser
PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Wszystkiego zielonego! Kinga Błaszczyk-Wójcicka radzi, jak przeprowadzić zdrowy wiosenny detoks za pomocą różnorodnych zielonych "sałatek" w płynie.
DO POCZYTANIA PRZY STOLE w marcowym numerze to:
BIBLIOTEKA SMAKOSZA Możesz jeść wszystko. Zdrowe odżywianie: fakty i mity Aldony Sosnowskiej-Szczuki i Jakuba Mauricza. Autorzy obalają stereotypy dotyczące popularnych produktów żywieniowych
ŚWIAT NA TALERZU Lombok. Rajska wyspa szaszłyków i ryb zaprasza na bajkowe plaże i egzotyczne, dobrze przyprawione jedzenie
PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Od ziarenka do bochenka. W Janiej Górze, tematycznej wiosce chlebowej, gospodynie pieką dziś chleb tak samo jak ich babcie i prababcie
TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu. Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.
Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne marcowe okazje.
Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl
Komentarze