SKŁADNIKI:
- polędwiczka wieprzowa
- 15 dag sera z niebieską pleśnią
- mały pęczek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- chilli
- pieprz mielony
- sól
- olej do smażenia
PURÉE:
- 10 dag bobu (może być mrożony)
- 2 ziemniaki
- 1/2 ząbka czosnku
- chilli
- sól
- pieprz
- łyżka masła
WARZYWA:
- nieduża cukinia
- 2 średnie marchewki
- masło
- oliwa
- imbir mielony
- łyżka sosu sojowego
- 20 ml wina białego wytrawnego
- cukier trzcinowy
Polędwiczkę czyścimy z błon, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozcinamy wzdłuż bardzo głęboko, na tyle, by można ją było rozłożyć i uformować ładny płat. Lekko go rozbijamy. 10 dag sera, natkę, czosnek, pieprz i chili dokładnie miksujemy. Pozostałe 5 dag sera tniemy w słupki.
Mięso smarujemy masą, układamy wzdłuż dłuższego brzegu słupki sera, zwijamy i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy sznurkiem.
Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju na złoty kolor, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 18 min.
Bób gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy, miksujemy z czosnkiem. Ziemniaki gotujemy (można w skórce) w osolonej wodzie, przecieramy przez sito. Mieszamy z bobem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Podgrzewamy, podsmażając na maśle.
Cukinię i marchewkę kroimy obieraczką do warzyw w cienkie paski – część z pestkami wyrzucamy. Blanszujemy w osolonej wodzie, każde warzywo oddzielnie. Marchewkę posypujemy imbirem. Na patelni kładziemy pół łyżki masła, rozpuszczamy, wkładamy marchewkę, wlewamy wino, dodajemy cukier i chwilkę dusimy. Marchewkę zdejmujemy, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wkładamy cukinię, wlewamy sos sojowy. Chwilę smażymy.
Komentarze