POLĘDWICZKI WIEPRZOWE

joa-kat

SKŁADNIKI:

  • polędwiczka wieprzowa
  • 15 dag sera z niebieską pleśnią
  • mały pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • chilli
  • pieprz mielony 
  • sól
  • olej do smażenia

PURÉE:

  • 10 dag bobu (może być mrożony)
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 ząbka czosnku 
  • chilli
  • sól 
  • pieprz
  • łyżka masła

WARZYWA:

  • nieduża cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • masło
  • oliwa
  • imbir mielony
  • łyżka sosu sojowego 
  • 20 ml wina białego wytrawnego 
  • cukier trzcinowy

joa-kat-duze

Polędwiczkę czyścimy z błon, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozcinamy wzdłuż bardzo głęboko, na tyle, by można ją było rozłożyć i uformować ładny płat. Lekko go rozbijamy. 10 dag sera, natkę, czosnek, pieprz i chili dokładnie miksujemy. Pozostałe 5 dag sera tniemy w słupki.

Mięso smarujemy masą, układamy wzdłuż dłuższego brzegu słupki sera, zwijamy i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy sznurkiem.

Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju na złoty kolor, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 18 min.

Bób gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy, miksujemy z czosnkiem. Ziemniaki gotujemy (można w skórce) w osolonej wodzie, przecieramy przez sito. Mieszamy z bobem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Podgrzewamy, podsmażając na maśle.

Cukinię i marchewkę kroimy obieraczką do warzyw w cienkie paski – część z pestkami wyrzucamy. Blanszujemy w osolonej wodzie, każde warzywo oddzielnie. Marchewkę posypujemy imbirem. Na patelni kładziemy pół łyżki masła, rozpuszczamy, wkładamy marchewkę, wlewamy wino, dodajemy cukier i chwilkę dusimy. Marchewkę zdejmujemy, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wkładamy cukinię, wlewamy sos sojowy. Chwilę smażymy.