CUKINIA FASZEROWANA

ed-bl-cukinia-duze

SKŁADNIKI:

  • 2 małe proste cukinie
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego pora
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • majeranek
  • bazylia
  • pieprz
  • sól

FARSZ:

  • 3 średnie marchewki – plastry
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • łyżka oliwy

RYŻ:

  • 1/2 szklanki ryżu
  • jajko
  • curry
  • sól

ed-bl-dlugie

Cukinie wydrążamy, nie przekrawając ich (jak na zdjęciu wyżej, trzeba tylko z jednej strony ściąć „czapeczkę"). Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pierś kroimy w drobną kostkę, por  i pomidorki w trochę większą.

Składniki (z wyjątkiem cukinii) łączymy i przesmażamy bardzo krótko, dodajemy chili, majeranek, bazylię, sól i pieprz, a następnie faszerujemy cukinię.

Pomidorki polewamy oliwą z ziołami. Wszystkie składniki (cukinie, marchew, pomidorki) wykładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°piekarnika, pieczemy 35-45 min. W czasie pieczenia cukinii przygotowujemy ryż.

Ryż zalewamy szklanką wody (na pół szklanki ryżu), po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy, aż wchłonie wodę (bez przykrycia). Gorący ryż mieszamy

z rozmąconym wcześniej na ciepłej patelni jajkiem, solą i curry (musimy uważać aby nie przesuszyć jajka). Wszystkie składniki wykładamy na talerz, dekorujemy bazylią lub tymiankiem.