Lody domowe nie mają sobie równych. I autorzy tych książek kucharskich doskonale o tym wiedzą. Kuszą zdjęciami lodowych deserów, skapującymi polewami i iskrzącymi się posypkami. Oto książki, dzięki którym zostaniecie królami i królowymi lata!

#1 David Lebovitz "Lody. Domowa manufaktura"

Davida Lebovitza kojarzymy głównie z jego książek o Paryżu. Tymczasem niewielu czytelników wie, że swoją karierę w kuchni zaczynał od cukiernictwa, a jedną z jego pierwszych książek była ta o lodach. W "Lodach..." znajdziecie mnóstwo porad dotyczących przygotowania zimnych smakołyków. Są tu przepisy np. na lody pietruszkowe, ale i sorbet czekoladowy się znajdzie. Pomysły Lebovitza są niebanalne, przekonajcie się sami!

Zobacz także: sorbet z mango

#2 Jolanta Naklicka-Kleser "LODOVO czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie"

Autorkę tej książki możecie kojarzyć z II edycji programu MasterChef. "LODOVO..." jest idealną pozycją dla każdego fana mrożonych deserów. Są tu bowiem nie tylko przepisy na kremowe lody, ale i granity czy smoothie. Nacisk położony jest na to, żeby desery były zdrowe - jeśli jesteście na diecie, śmiało możecie sięgać właśnie po tę książkę. Ach, i nie zapomnijcie zajrzeć do rozdziału poświęconego śniadaniom, są pomysłowe i pyszne!

#3 "Owocowe. Lody, desery, ciasta"

To książka dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Przepisy są na tyle łatwe, że bez problemu poradzi sobie z nimi nawet osoba bez doświadczenia.To propozycja dla wszystkich fanów owoców, którzy oprócz dodawania ich do wypieków i deserów, marzą o domowych owocowych lodach! Sprawdźcie koniecznie, bo to kopalnia inspiracji.