Przepisy na Boże Narodzenie obejmują zwykle klasyczne dania, takie jak barszcz czerwony z uszkami, kapusta z grzybami czy makowiec. Lubimy jednak także eksperymenty - warto przygotować chociaż jedną potrawę, która do tej pory nie pojawiała się na naszym świątecznym stole. Te książki wam w tym pomogą.

Magia świąt

Wybierając książki o kuchni świątecznej szukamy pozycji, które oprócz przepisów na konkretne dania, będą zawierały opowieści i porady, jak przygotować się do tego wyjątkowego czasu w roku. Właśnie dlatego na naszej półce znalazła się książka Agnieszki Maciąg "Smak świąt". To świetny pomysł na prezent np. na Mikołajki. Maciąg pokazuje w niej bowiem nie tylko świąteczne przepisy, ale i mnóstwo porad dotyczących zimowego czasu w ogóle. Ze "Smaku świąt" dowiemy się, jak w zimie dbać o urodę czy jak udekorować dom. Są tu również przepisy na rozgrzewające dania i jadalne prezenty. To książka, która niesie ze sobą wiele ciepła i rodzinnej atmosfery. 

Tak samo jak każdy artysta muzyczny ma w swoim repertuarze piosenkę świąteczną, tak każdy szanujący się kucharz-celebryta powinien wydać książkę z przepisami na święta. W sklepach znajdziecie kilka takich pozycji, my szczególnie polecamy książkę Jamiego Oliviera, zatytułowaną po prostu "Świąteczne przepisy". To książka zawierająca najlepsze świąteczne klasyki kuchni brytyjskiej, więc jeśli chcecie urozmaicić swoje bożonarodzeniowe menu, śmiało do niej sięgnijcie. Znajdziemy tu również przepisy na wykorzystanie poświątecznych resztek czy receptury na drinki.

Świąteczna klasyka inaczej

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że klasyczne świąteczne przepisy na dania, które jemy w Boże Narodzenie może być trudno zaadaptować na potrzeby wegetarian. Nic bardziej mylnego. Oczywiste jest dla nas, że wegetariańska są potrawy na Wigilię, ale już w pierwszy i drugi dzień świąt na stole często pojawia się mięso i inne produkty odzwierzęce. Autorzy książek kucharskich wychodzą jednak naprzeciw naszym potrzebom i w sklepach możemy znaleźć kilka świątecznych wege propozycji. Nowością wydawniczą jest książka "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta" Alicji Rokickiej, czyli autorki popularnego bloga Wegan Nerd. Autorkę znamy z nieszablonowych propozycji, więc na jej książkę czekaliśmy z niecierpliwością. Co ciekawe, polskie klasyki takie jak kartacze czy gulasz są tu prezentowane w wersji wege. I są jeszcze pyszniejsze!

Inną propozycją jest książka Karoline Jonsson "Zielone Boże Narodzenie". To również pozycja, która zawiera mnóstwo fantastycznych pomysłów na wegańskie dania. Nie znajdziecie tu ani łyżki masła, ani jednego jajka, a nawet miodu. Autorka przekonuje, że uroczysty czas świąt to szczególnie dobra okazja, by spróbować ograniczyć spożywanie mięsa i być jeszcze bliżej świata natury.

"Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta" Julity Bator to z kolei znakomita książka, w której autorka podpowiada, w jaki sposób uniknąć serwowania swoim gościom dań "wzbogaconych" ulepszaczami smaku i konserwantami. Bator zachęca do przygotowywania smakołyków samodzielnie, ponieważ wiemy wtedy dokładnie, co się w nich znajduje. a poza tym, takie własnoręcznie zrobione czekoladki czy uszka do barszczu smakują tak jak żadne inne.