Bez względu czy preferujecie kuchnię roślinną lub jesteście mięsożercami, to z pewnością znajdziecie inspirującą was książkę kucharską. W poszukiwaniu interesujących historii warto sięgnąć po książki kulinarne. W nich na ogół znajduje się więcej opowieści rodzinnych lub historii jedzenia. W książkach kucharskich natomiast znajdziecie wskazówki i porady krok po kroku jak ugotować pyszne danie. Zebraliśmy siedem książek, z którymi można się teraz zapoznać, aby rozwinąć swoje kulinarne możliwości.

Pierwsza proponowana przez nas kategoria to słodkości. W czasie, gdy jesteśmy w domu, możemy eksperymentować z czasochłonnymi przepisami. Mogą to być ciasta wykonywane z prostych składników, ale wymagające więcej pracy. Na przykład beza to deser wykonywany z ogólnie dostępnych składników, ale wymagających długiego suszenia w piekarniku. Doskonałą książką objaśniającą tajniki pieczenia jest publikacja „Dziewczyny z wypiekami”. Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz przedstawiają sposoby na wyjątkowe ciasta i desery. Właśnie w nim zobaczycie przepis na zachwycający wyglądem tort z lasu albo pistacjowe trufle z kardamonem.

Chcąc mimo wszystko kontrolować ilość spożywanego cukru i tłuszczu, to warto sięgnąć po „Fit słodkości” Kingi Paruzel. Korzystając z tych przepisów sięgnięcie po kolejny kęs bez wyrzutów sumienia. A jest z czego wybierać. Znaleźć można przepisy na desery, lody, słodkie śniadania, ciasta i torty. W książce znajdują się podpowiedzi o specjalnym przeznaczeniu przepisów. Osoby na diecie bezglutenowej również znajdą coś dla siebie.

Jeżeli jesteście głodni informacji jak zdrowo gotować, to doskonałą książką będzie „Możesz jeść wszystko. Zdrowe odżywianie - fakty i mity” autorstwa Aldony Sosnowskiej – Szczuki. Dowiecie się z niej, że można jeść bez obaw o wzrost zbędnych kilogramów. W książce znajdą się odpowiedzi na nurtujące pytania. Między innymi można się dowiedzieć, czy biały cukier zawsze szkodzi, czy detoks i diety oczyszczające sprzyjają spadkowi wagi oraz zostają obalone mity dotyczące szkodliwości tłuszczu. Z taką wiedzą można przygotowywać wspaniałe posiłki dla całej rodziny.

Jeżeli ciekawi was, jak gotuje Anna Lewandowska i co znajdziecie w jej kuchni to sięgnijcie po „Zdrowe gotowanie by Ann”. Znana instruktorka dzieli się sposobami na zachowanie zdrowej sylwetki i podpowiada przepisy na posiłki dające zdrowie i zwiększające energię. Anna Lewandowska korzysta ze świeżych sezonowych produktów i nie stroni od superfoods. Przepisy przetestowała we własnej kuchni, a same mogą być źródłem kulinarnej inspiracji. Z taką instruktorką z pewnością nabierze się chęci do ćwiczeń i zdrowego stylu życia.

Szukając inspiracji do kulinarnych szaleństw warto zapoznać się z książkami zwycięzców programu MasterChef. Zdarzają się egzotyczne smaki jak w „Mozaice smaków” Oli Nguyen, albo inspirowane podróżami jak w „Kuchni w stylu wolnym” Mateusza Zielonki. Właśnie takie podróżnicze podejście proponuje Grzegorz Zawierucha. W książce „Zawierucha w kuchni” można znaleźć mnóstwo inspiracji na bardziej wyrafinowane smaki. Od dorady po tajsku po aż po tatara z ostryg.

W tym gronie laureatów programu MasterChef znalazł się również – Damian Kordas. W książce „Ale ciacho!” autor podpowiada receptury na ciasta, ciastka i inne słodkości. Nas urzekło ciasto agrestowe z różaną bezą. Damian Kordas ponadto łączy smaki w niecodzienny sposób. Niech babka jagodowa z sosem kiwi będzie tego doskonałym przykładem. Przeglądając tę książkę od razu zechcecie pobiec do kuchni i sprawdzić, chociaż jeden z przepisów.

Świetnym sposobem na spędzenie czasu z dziećmi jest wspólne gotowanie albo wypiekanie ciastek. Sporo pomysłów można znaleźć w serii książek od laureatów MasterChef junior. Na przykład Paulina Foremny wraz z kolegami i koleżankami z programu dzieli się przepisami na pyszne smakołyki. Zauważyć można szczyptę kuchni staropolskiej w postaci karminadli, a także pozornie dorosłe smaki takie jak kaczka z konfiturą z czerwonej fantazji. Jedno jest pewne! Dziecięca fantazja jest nieograniczona, a nam pozostaje iść w ich ślady i zacząć gotować.