Redakcyjny przegląd książek kulinarnych, które zainspirują do gotowania dobrze znanych klasyków, ale też eksperymentowania z nowymi potrawami. Sprawdźcie, jakie tytuły warto mieć w domowej biblioteczce.

Po pierwsze tradycja. Książka zwyciężczyni programu MasterChef – Aleksandra Juszkiewicz

W apetyczną kulinarną podróż zabiera zwyciężczyni MasterChefa – Aleksandra Juszkiewicz. Nie jest to jednak daleki i męczący wyjazd, a wizyta na rodzimej Warmii i Mazurach. Region ten zachwyca nie tylko piękną przyrodą i czystymi jeziorami. Ma on do zaoferowania również ciekawą, lokalną kuchnię czerpiącą z bogactwa lasów i złotych pól. Bo potrawy idealne nie muszą powstawać z egzotycznych, eksportowanych produktów. Często wystarczy tylko to, co dostępne jest na podmiejskim rynku i trochę serca. Ola dodaje jeszcze nutę nowoczesności, zmieniając tradycyjne przepisy.

Przy jednym stole. 100 przepisów mięsem i wegańskich – Jan i Aneta Kuroń  

Czy spotkaliście się kiedyś z problemem, co ugotować na obiad, na który przyjdą zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy? Takie wyzwania są chlebem powszednim dla Jaśka i Anety Kuroniów – on to miłośnik mięsa, a ona weganka. Jak to zrobić, aby nie gotować kilku osobnych obiadów? Przy jednym stole to 100 przepisów powstałych dzięki wiedzy ze szkół, ale przede wszystkim doświadczeń wyniesionych z domów rodzinnych autorów. Macie ochotę na burgery? W książce znajdziecie przepis na kotleta tradycyjnego, a zaraz obok roślinnego – z brązowego ryżu i grzybów. A może od kilku dni chodzi za wami chleb ze smalcem? Nic prostszego – smalec na słoninie z jabłkiem pojawia się obok przepisu na smalczyk z białej fasoli. Dla każdego coś smacznego!

Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku – Agata Stankiewicz, Małgorzata Nagat

Słodkie życie – każdy o taki marzy. Dziewczyny z wypiekami – Agata Stankiewicz oraz Małgorzata Nagat – potrafią swoimi przepisami osłodzić niejedną chwilę. Z ich miłości do cukiernictwa powstała już druga książka, która tym razem zabiera nas na małą kulinarną wycieczkę. Znajdziemy w niej idealną włoską panna cottę i „Ferrero Rocher” oraz cudowne hiszpańskie serniczki o smaku pinakolady. Nie brakuje też rodzimych słodkości – tłustych pączków, pełnej jabłek szarlotki oraz kruchych faworków. Każdy przepis w książce Dziewczyn z wypiekami to efekt ich cukierniczego doświadczenia i pasji oraz szczypty fantazji.

Sprawdź rady Dziewczyn z wypiekami, jak  przygotować się na święta

Orzechy i pestki - Lara Gessler

Ta książka nie jest tylko zbiorem przepisów, choć pojawiają się w niej pyszne tradycyjne dania z orzechami oraz autorskie inspiracje Lary. Dzięki temu przewodnikowi usłyszysz opowieść o orzechu i pestce, dowiedz się, jak je kupować i przechowywać, a także jaka historia i obrzędy są z nimi związane. Książka jest owocem kilku dniowej wyprawy po plantacjach , zapisem wspomnień i przede wszystkim wiedzy tam zdobytej. Jeśli można mieć pasję do orzechów i pestek, to jej esencja została zamknięta na stronach książki Lary Gessler.

Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki – Viktoriya Popin

Viktoriya Popin, autorka strony Picante Cooking, tworzy w swojej książce nie tylko domowe przepisy, ale całą filozofię kuchni obracającą się wokół dobrych emocji i naturalnych składników. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego obiady od mamy i babci nie mogły się równać tym z restauracji? Popin twierdzi, że to dlatego, że karmiły nas one nie tylko pysznymi daniami, ale przede wszystkim miłością. W Jem świadomie uczymy się piec domowy chleb, przygotowywać własne parówki i kiełbasy, poznajemy tajemnice dżemów i nalewek. Wszystko bez sztucznych barwników. Tak książka pokazuje, jak jeść świadomie i bezpiecznie.

Przeczytaj też: wywiad z autorką książki o prostej kuchni 

MasterChef Junior. Piąta polska edycja programu – opracowanie zbiorowe

Czy ktoś z nas oglądając MasterChefa Junior nie dziwił się, jak to możliwe, że tak młodzi uczestnicy gotują tak fantastyczne potrawy? Na pewno radzą sobie oni w kuchni lepiej niż niejeden dorosły! Abyśmy mogli coś podpatrzeć od tych młodych mistrzów, powstała książka zawierająca ulubione przepisy małych ekspertów kulinarnych – uczestników 5. edycji programu. Ugotować z jej pomocą możemy wspaniałe przystawki, dania z ryb, potrawy mięsne i wegetariańskie, a także smakowite desery. W tym przypadku, to dorośli będą się uczyć od dzieci!

Healthy sweets by Ann – Anna Lewandowska

Możemy jeść słodycze i jednocześnie odżywiać się zdrowo. Ta wiedza staja się coraz bardziej powszechna – słodkości to nie tylko czekolada i cukier! W Polsce zdrowe słodycze popularyzuje między innymi Anna Lewandowska. W książce Healthy sweets by Ann znajdziemy zdrowe wersje tortów, tart i ciastek znanych nam ze sklepowych półek. Przeczytamy także o pełnych wartości odżywczych przepisach na tradycyjne ciasta i przekąski. Może jest to niepopularne stwierdzenie, ale jak najbardziej prawdziwe: zdrowe słodycze są częścią diety! 

Przeczytaj też: 5 powodów, dla których warto jest mieć tę książkę 

Jak zaczarować stół – Anna Zięciowska

To co piękne, smakuje dwa razy lepiej! Anna Zięciowska to polska food stylistka, która w swojej książce opisuje proste triki, dzięki którym nasze posiłki będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale też i nasze oczy. Jak zaczarować stół to zbiór prostych i efektownych przepisów na przystawki, dania główne i desery. Wszystkie nie tylko pyszne, ale też bardzo piękne. Jeśli szukacie gotowego menu na wspaniałą ucztę, która zachwyci gości – już wiecie, gdzie je znajdziecie.  Tych, którzy chcą przekonać się, jak rady Anny potrafią upiększyć każdy stół, odsyłamy do wideo z jej wskazówkami, jak udekorować stół na Wielkanoc.