W poniższym zestawieniu na najbardziej apetyczną książkę na Walentynki znajdziecie zarówno nowości wydawnicze, jak i dobrze znane pozycje z rynku. Wybierzcie najlepszą dla siebie i zaszalejcie w kuchni specjalnie dla drugiej połówki!

"Wysmakowane" - Karolina Kosowicz, Magdalena Rajchelt

Gotowanie, które sprawia przyjemność? To nie mrzonka! Własnie taką zasadą kierują się w kuchni Karolina Kosowicz i Magdalena Rajchelt. Autorki "Wysmakowane" polecają przepisy na potrawy, które nie tylko pięknie wyglądają, apetycznie prezentując się na zdjęciu, ale przede wszystkim są proste do przygotowania. Nie ma co tracić czasu stojąc przy garach, zdecydowanie lepiej celebrować posiłek razem z drugą połówką. Co ważne, na liście składników w przepisach znalazły się produkty, które bez problemu kupicie w każdym sklepie spożywczym. Macie ochotę na wysmakowane zupy, oryginalne sałatki, a może zmysłowe desery? W "Wysmakowane" znajdziecie wszystkie te propozycje!

 

"Sex&Cook. Miłość od kuchni" - Michał Toczyłowski, Robert Kowalczyk

To druga w kolekcji książka autorstwa młodego szefa kuchni. Michał Toczyłowski zaprosił do współpracy eksperta - tym razem wsparcia merytorycznego udzielił psycholog i seksuolog Robert Kowalczyk. Opis książki jest jednoznaczny - to, co trafia na nasze talerze, może skutecznie pobudzić lub ugasić nasze seksualne pragnienia, a tym samym nastrój, jaki może mieć romantyczna kolacja. Dlatego warto zwrócić uwagę, co i jak gotujemy - przy okazji kierując się znaną od dawien dawna grupą produktów, czyli afrodyzjakami. Afrodyzjaki w kuchni mogą zaskoczyć nas smakiem i swoimi właściwościami - oczywiście pod warunkiem, że odpowiednio je przygotujemy i podamy. W książce kolejne rozdziały to etapy zbliżania się pary - przystawki jako pożądanie, zupy i pierwsze dania jako pobudzenie, danie główne jako punkt kulminacyjny i spełnienie, a desery to słodkie wyciszenie np. w postaci przepisy na fondant czekoladowy z kremem pistacjowym. Brzmi kusząco i tak właśnie jest! To tytuł zdecydowanie dla dorosłych pasjonatów gotowania i igraszek. Znajdziecie w niej niejeden przepis na romantyczną kolację

 

"Coś francuskiego" - David Gaboriaud

Gdyby pokusić się o wybór najbardziej kuszącej kuchni świata, w czołówce i bardzo blisko podium byłaby kuchnia francuska. Jednym z ekspertów tej dziedziny na polskiej scenie gastronomicznej jest David Gaboriaud. Kucharz z francuskimi korzeniami i pasjonat kuszenia w kuchni w "Coś francuskiego" prowadzi nas przez wszystkie najsmaczniejsze francuskie klasyki, dodając coś od siebie. W książce znajdziemy zarówno przepisy z wykorzystaniem francuskich, klasycznych serów i delikatnych pasztetów. W kontrze pojawiają się receptury m.in. na słodkie tarty. Kuchnia francuska w prostym, a jednak kuszącym i bardzo atrakcyjnym wydaniu to właśnie propozycja od Davida.

"Po prostu Nigella" - Nigella Lawson

Sposób poruszania się Nigelli w kuchni to dla wielu osób kwintesencja bycia sexy. Nic dziwnego, brytyjska królowa kuchni robi wszystko z gracją, włącznie z figlarnym oblizywaniem palca z kremu do tortu. Nigella Lawson do tej pory wydała kilkanaście książek kulinarnych, wśród których jest pozycja skupiająca jej najbardziej znane, lubiane i wypróbowane przepisy. Jednym z hitów jest tytuł "Po prostu Nigella" - zbiór receptur na dania do przygotowania w kilku prostych krokach. Jak czytamy w opisie to "szybkie, kojące kolacje (łosoś w miso, curry z kalafiora i nerkowców) i bezstresowe pomysły na przyjęcia (kurczak pieczony z gorzkimi pomarańczami i fenkułem), a także cudowne, błyskawiczne dania do jedzenia z miski na wygodnej sofie (makaron po tajsku, z cynamonem i krewetkami)". Takie propozycje zdecydowanie wpisują się w pomysł na romantyczną kolację i wieczór we dwoje.

"Z miłości do gotowania" - Magdalena Nowaczewska

Zwyciężczyni V edycji programu w swojej debiutanckiej książce kucharskiej dzieli się swoimi najlepszymi, sprawdzonymi przepisami. Jak sama podkreśla, "gotuje z miłością i pasją, a przygotowując potrawy, kieruje się zmysłami: wzrokiem, węchem i smakiem". Przepisy w książce "Z miłości do gotowania" to baza sezonowych produktów, mnóstwo aromatycznych przyprawa i ziół, a także różnorodność, dostosowana do tego, na co akurat mamy ochotę. Jest więc wegetariańska propozycja z czarną soczewicą w roli głównej, jest jagnięcy pilaw, a także sałatka z zielonych pomidorów.
Wszystko z prostymi trikami, jak naprawdę pokochać gotowanie i z serem podejść do przygotowania dań dla naszych drugich połówek. Zdecydowanie to książka na Walentynki i resztę dni w roku!

"Smak miłości" - Agnieszka Maciąg

Agnieszka Maciąg udowodniła, że w kuchni czuje się doskonale - uwielbia gotować i karmić osoby, które są bliskie jej sercu. W książce "Smak miłości" modelka poleca przepisy na przekąski, dania główne, zupy i desery - wszystkie lekkie, proste, a jednocześnie sycące i bardzo apetyczne. Autorka podkreśla, że sercem jej domu jest kuchni i to własnie tam rodzą się najszczersze uczucia na talerzu. Za pomocą dopracowanych, przemyślanych dań, możemy w prosty sposób sprawić przyjemność osobie, na której nam zależy. Jeśli macie ochotę wejść w kulinarny świat Agnieszki Maciąg - to zdecydowanie tytuł dla Was.