Historia powstania, czyli kruche ciasteczka z czekoladą od kuchni

Historia tych ciastek sięga lat czterdziestych ubiegłego wieku. Co ciekawe, kultowe ciastka powstały zupełnym przypadkiem, kiedy niespodziewanie skończyła się czekoladowa posypka na wierzch ciastek. Zaradna kucharka wymyśliła wtedy, aby zamiast sypkiego proszku czekoladowego dodać kawałki czekolady... i okazało się to strzałem w dziesiątkę! Ciasteczka z kawałkami czekolady posmakowały wszystkim tak bardzo, że od tamtej pory na stałe weszły do kulinarnego świata. Mimo że rodowód mają amerykański, to obecnie cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Piegowate ciastka spotkamy już niemal wszędzie, zazwyczaj w towarzystwie szklanki mleka.

Ciasteczka z czekoladą - zrób to sam!

Te kultowe ciastka, mimo że owiane sławą, wcale nie są trudne do przygotowania w domu. Jak zrobić ciastka z kawałkami czekolady? Przepis jest prosty i składa się zaledwie z kilku składników. Amerykańskie łakocie to po prostu maślane ciasto kruche wymieszane z czekoladowymi piegami. Jeśli nie mamy gotowych groszków z czekolady, możemy po prostu posiekać tabliczkę na grube kawałki. Ciastka są bardzo łatwe w przygotowaniu, bo nie musimy wałkować, wycinać ani formować. Z gotowej masy wystarczy ulepić kulki, które podczas pieczenia „rozleją się” na kształt placuszków. Pieczemy je zaledwie 12 do 15 minut i są gotowe do schrupania. Lepiej od razu zróbcie ich więcej, bo lubią znikać w mgnieniu oka!

Prosty przepis na kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 125 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • groszki czekoladowe/kawałki czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec wlać kilka kropel esencji waniliowej. Do gotowej masy dodać groszki czekoladowe i delikatnie zagnieść je w ciasto. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej kulki z ciasta delikatnie je spłaszczając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Gdy lekko przestygną, ciasteczka z kawałkami czekolady są gotowe do schrupania!

Legalne słodkości, czyli kruche ciastka z czekoladą bez wyrzutów sumienia

Amerykańskie ciasteczka doczekały się także swojego dietetycznego odpowiednika. Powstało mnóstwo fit przepisów na ciasteczka z czekoladą, przygotowaną ze zdrowych zamienników. Popularną wersją są ciastka owsiane z czekoladą. Innym zdrowym wariantem jest przepis na ciastka bananowe z czekoladą albo nawet ciasteczka z dynią i czekoladą. Takie wersje będą zdrowszą, ale wciąż przepyszną alternatywą.

Wariacje na temat ciasteczek z czekoladą

Ciasteczka z kawałkami czekolady cieszą się taką popularnością, że powstało mnóstwo wariacji na ich temat. W sieci dostępne są przepisy na przykład na wersję w formie babeczek lub całe ciasto kruche, które dopiero po upieczeniu kroimy na małe ciasteczka. Możemy również spotkać mnóstwo gotowych produktów o słynnym smaku amerykańskich ciasteczek z kawałkami czekolady. Wiele kawiarni proponuje ciasteczkowe lody i koktajle. W sprzedaży dostępne są też czekolady z nadzieniem o tym kultowym smaku czy płatki śniadaniowe w formie malutkich ciasteczek.