Krajalnica do jajek - niemiecki hit w kuchni

Przyrząd niezbędny dla fanów jajka na twardo został wynaleziony na początku XX wieku przez Willy'ego Abla. To właśnie niemiecki wizjoner wpadł na pomysł, jak szybko i łatwo pokroić jajko na równe, zwarte części. Pierwsze krajalnice do jajek zostały wyprodukowane w Berlinie. Co ciekawe, ten sam wynalazca przysłużył się także powstaniu krajalnicy do chleba. 

Jak ugotować jajko na twardo

Dla wielu to śniadaniowy klasyk - idealny na kanapki lub do sałatki. Ile gotuje się jajko na twardo i jak zrobić to prawidłowo? Wyjęte kilka minut wcześniej jajka z lodówki umieszczamy w niewielkim garnku i zalewamy wodą. Nastawiamy na gaz i od momentu zagotowania wody, gotujemy 8 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika, a jajka przelewamy zimą wodą, aby zatrzymać proces gotowania i obniżyć ich temperaturę. Następnie obieramy jajka ze skorupki - idealne plasterki zapewni krajalnica do jajek.