Wykwintny, inny niż wszystkie! Taki jest deser z wykorzystaniem Festkozu, czyli przepysznego sera stworzonego z mleka koziego, który w smaku jest delikatnie kwaśny i lekko słony, a jego konsystencja przypomina tradycyjną fetę. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością zaskoczysz swoich gości! 

Festkoz pieczony w cieście filo z sezamem i miodem

Składniki:

  • 2 kostki sera sałatkowego Festkoz z mleka koziego
  • 2 arkusze ciasta filo
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki miodu 

Sposób przygotowania:

Rozłóż płat ciasta filo, posmaruj oliwą. Ser ułóż na środku krótszego boku. Zwiń, aż Festkoz zostanie szczelnie zamknięta w cieście. Każdy suchy fragment smaruj naoliwionym pędzelkiem. Tak samo przygotuj drugi pakiecik. Piekarnik rozgrzej do 190°C grzanie „góra-dół”. Ser sałatkowy Festkoz z mleka koziego w filo ułóż na papierze do pieczenia, zapiekaj przez około 20 minut. W międzyczasie sezam upraż na suchej patelni. Po upieczeniu delikatnie wyjmij na talerz, polej miodem i posyp sezamem. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem kwaskowych owoców np. porzeczek.

Tradycyjny sernik? Nuda! Wypróbuj przepis na sernik na bazie koziego twarogu wiejskiego z polewą mango, wygląda pysznie i tak też smakuje! Pomysł i przepis powstały w kuchni Jakuba Kuronia, który twierdzi, że to kozi twaróg sprawia, że sernik wychodzi delikatny i kremowy. Sprawdź przepis i wypróbuj koniecznie! 

Sernik z koziego twarogu z polewą mango 

Składniki:

  • 100 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła
  • 400 g koziego twarogu wiejskiego
  • 4 jajka
  • 40 g miękkiego masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • łyżeczka masła do posmarowania 

Polewa:

  • szklanka pulpy z mango
  • łyżka żelatyny
  • 80 ml wody

Sposób przygotowania:

Herbatniki i roztopione masło zmiksuj na masę o konsystencji kaszy. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Spód wyłóż równomiernie masą ciasteczko-maślaną, możesz to zrobić ręcznie lub łyżką. Następnie formę wstaw do lodówki. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasna puszystą masę, dodaj miękkie masło i ser twarogowy. Następnie dodaj przesiana mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do serowej masy.
Piekarnik nagrzej do 180°C grzanie „góra-dół”. Na dno wstaw foremkę do pieczenia z wodą. Kiedy piekarnik się rozgrzeje wstaw tortownicę z sernikiem, piecz 50-60 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Pokochaj kozi nabiał za jego wyjątkowe wartości odżywcze, to świetna alternatywa dla produktów z mleka krowiego! Dlaczego? Odpowiedź jest prosta! 

5 atutów koziego nabiału:

  1. Białka mleka koziego są łatwiej (szybciej) trawione w porównaniu do białek mleka krowiego, dlatego kozi nabiał jest lepiej przyswajalny przez organizm
  2. Kozi nabiał zawiera mniej laktozy niż ten powstały z mleka krowiego.
  3. Mleko kozie jest bardziej zasobne (w porównaniu do krowiego) w witaminę B3.
  4. Zawiera zauważalnie więcej witaminy A, niacyny, a także mikroelementów czyli wapnia, sodu, potasu oraz fosforu.
  5. Tłuszcze zawarte w kozim mleku i produkty powstałe na jego bazie zawierają m.in. cenne kwasy Omega-6, a także znaczną zawartość kwasów tłuszczowych średnionasyconych, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.

Idealne do deserów i innych eksperymentów w kuchni, smaczne i pełnowartościowe. Teraz już wiesz, dlaczego warto sięgać po produkty z mleka koziego. Wybieraj te, które zostały docenione znakiem Jakość Tradycja - co jest gwarancją tradycyjnej receptury, prostego składu i nieprzemysłowej metody produkcji. 

*Merytoryka artykułu przygotowana na podstawie publikacji pt. "Walory odżywcze i prozdrowotne mleka koziego" autorstwa Roberta Pastuszka, Joanny Barłowskiej - Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, oraz  Zygmunta Litwińczuka - Pracownia Ekologicznej Produkcji Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.