Zobacz też: kotlet mielony - przepis na tradycyjny obiad
Kotlety z dyni
Tym razem dynię wykorzystujemy do przygotowania kotlecików.
Zobacz także
Gwiazda wśród dyń - dynia piżmowa
Wśród wielu rodzajów dyń uwagę przykuwa dynia piżmowa. Krótko mówiąc, dla wielu osób jest po prostu lepsza niż zwyczajna. Dynia piżmowa jest mniejsza, a co za tym idzie bardziej poręczna i łatwiejsza w obróbce, a w końcu i smaczniejsza. I choć ta odmiana jest nieco droższa, warto dołożyć kilka złotych, bo dynia piżmowa zaskoczy Was w kuchni! W cyklu Smak wzięliśmy tę dynię pod lupę. Sprawdźcie, dlaczego warto przygotowywać z niej różne dania!
Dynia na słodko i słono - 12 świetnych przepisów
Dynia jest słodka, ale świetnie pasuje też do wytrawnych dań. Szczególnie w połączeniu z przyprawami korzennymi i ziołami o intensywnym aromacie, takimi jak rozmaryn czy szałwia. W roli dodatków do niej sprawdzają się też słone i ostre sery lub... boczek. Wypróbuj nasze przepisy na dynię.
Zupa z dyni na 3 sposoby - pikantna, orzeźwiająca, z orzechami
Krem z dyni to prawdziwy hit jesieni - sezon zaczyna się już we wrześniu i trwa do wczesnej zimy, ale jego szczyt przypada na październik i listopad. Dynia jest wtedy niedroga, a przy tym dojrzała, intensywna w smaku i najzdrowsza. Najprostszą wersję zupy przygotujecie, mając do dyspozycji dynię i warzywny bulion. Jednak najpopularniejsza jest ostatnio wersja z mlekiem kokosowym, o imbirowym aromacie.
Komentarze