Kwestionariusz - Daria Gradziuk "Kobiety bez diety"
Kim jestem? Psychologiem i psychodietetykiem. Przede wszystkim jednak matką, żoną, przyjaciółką i kobietą, która w końcu odkrywa, na czym polega szczęśliwe życie.
Mam słabość do: chipsów i frytek.
Zawsze pamiętam o: dobrym śniadaniu (koniecznie z kawą), piciu wody, soku pomidorowym w torebce (lub samochodzie) i kiszonkach w lodówce.
Dlaczego jestem Kobietą bez diety? Ponieważ nie mogę już patrzeć na to, jak kobiety warunkują swoją wartość ciałem i wyglądem. Poprzez nieustanne bycie na diecie, tracą radość życia. Chciałabym, aby kobiety jadły intuicyjnie i czerpały szczęście z najdrobniejszych nawet przyjemności.
Kobiety bez diety - wyjątkowy (nie) poradnik
Daria Gradziuk wraz z innymi dietetyczkami i psychodietetyczkami działa w ramach Fundacji Kobiety bez diety. Zapis ich rozmów, ważnych przemyśleń i zerwania z dietetycznymi schematami znajdziecie w książce "Kobiety bez diety". To lektura obowiązkowa dla osób, które od lat tkwią w pułapce "diet-cud" i odmawiają sobie różnych przepisów na rzecz rzeczy, których po prostu nie lubią. Ekspertki radzą, jak jeść intuicyjnie, cieszyć się dobrym zdrowiem i... gotować z przyjemnością. Sprawdźcie przepisy psychodietetyczki Darii Gradziuk na jaglankę, placki owsiano-orzechowe i czekoladowe lava cake.
Jaglanka
Składniki na 1 porcję:
- Pół szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego, bądź mieszanki wody i mleka
- Kilka plastrów dojrzałego banana lub łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- Pół kostki gorzkiej czekolady 80%
- Dwie szczypty cynamonu
- Opcjonalnie owoce sezonowe: truskawki, borówki, jagody, maliny
Kaszę przepłukać i zagotować w mleku, napoju roślinnym, bądź mieszance wody z mlekiem. Gotować ok 20 minut, aż kasza wchłonie płyn. W połowie gotowania można dodać banana. W zależności od preferowanej konsystencji kaszę można delikatnie zblendować. Do gotowej kaszy dodać owoce sezonowe, i jeśli nie dodaliśmy banana to łyżkę miodu, polać łyżką masła orzechowego, posypać cynamonem i startą gorzką czekoladą.
Placki owsiano – orzechowe
Składniki na ok. 16 placków
- 150 g płatków owsianych
- 2 małe banany
- 3 garści orzechów (nerkowców lub innych)
- 5 jajek
- Cynamon
- Łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i smażyć na lekko natłuszczonej patelni do zarumienienia. Placki można posmarować powidłami, masłem orzechowym i dodać owoce sezonowe, co kto lubi! Idealne jako przekąska do samochodu, torebki.
Chocolate lave cake
Składniki na 4 małe porcje bądź dwie większe:
- 50g czekolady gorzkiej
- 50g masła
- 1 jajko
- 20g cukru
- 10g mąki
- 1 łyżeczka kakao, żeby było bardziej czekoladowe
Rozpuść masło z czekoladą w rondelku na małym ogniu, dodaj kakao i mieszaj. Nie podgrzewaj zbyt mocno, ponieważ masę trzeba ostudzić przed wymieszaniem z jajkami. Całe jajka ubij z cukrem na gładką masę, pod koniec ubijania dodaj mąkę. Następnie delikatnie wymieszaj obie masy ze sobą i rozlej po równo do foremek do ok 1/2-2/3 wysokości. Wstaw kokilki do piekarnika 180 stopni na 10minut (tryb pieczenia góra - dół). Gotowe ciastko można posypać cukrem pudrem i podać z np. granatem.
Ważna wskazówka: Czas pieczenia w każdym piekarniku może się nieznacznie różnić, dlatego warto dokładnie obserwować co się dzieje, babeczka po kilku minutach zacznie lekko rosnąć i jej błyszczący wierzch zacznie robić się matowy. Zacznie się ścinać zaczynając od brzegów aż dojdzie do środka. Od momentu, kiedy zauważysz, że środek babeczki się upiekł możesz odczekać 15-20 sekund i wyjąć ją z piekarnika. Nie czekaj z przekładaniem na talerzyk bo kokilka jest gorąca i ciastko nadal się "piecze".
Aby wyjąć babeczkę z kokilki okrój delikatnie dookoła nożykiem i bardzo delikatnie przewróć na talerz do góry nogami, nie potrząsaj za mocno bo ściany ciastka są cienkie i mogą się rozerwać.
Komentarze