Co to jest kawa grzybowa?

Słysząc tę nazwę, przychodzi nam na myśl od razu kawa o dziwnym posmaku grzybów. Nic bardziej mylnego. Grzyby, o których mowa to wyselekcjonowane gatunki lecznicze, które nie maja nic wspólnego z popularnymi borowikami czy maślakami. Dodają kawie prozdrowotnych właściwości przy niemal niewyczuwalnej zmianie smaku kawy.

Mushroom coffee to po prostu kawa, do której dosypujemy sproszkowane ekstrakty grzybów leczniczych.

Właściwości kawy grzybowej

Właściwości kawy zależą od rodzaju grzybów, jakie wybierzemy. W składzie kawy grzybowej najczęściej znajdują się te gatunki chińskich grzybów: Lion’s Mane, Cordyceps, Maitake, Chaga, Reishi. Grzyby te są bogate w przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Większość z nich ma cechę wspólną. Skutecznie wspierają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.

Mieszanki poszczególnych grzybów dodatkowo:

  • regulują poziom glukozy i cholesterolu we krwi,
  • pomagają w leczeniu gruźlicy, chorób wątroby, zapalenia żołądka, raka przewodu pokarmowego,
  • korzystnie wpływają na pracę układu krążenia i wspierają układ odpornościowy,
  • dodają energii i poprawia koncentrację,
  • pomagają regulować stężenie cukru we krwi,
  • przeciwdziałają rozstrojowi żołądka,
  • podkręcają metabolizm,
  • wspomagają pamięci i działanie ochronne w chorobie Alzheimera,
  • działają antydepresyjnie i poprawiają nastrój,
  • działają przeciwnowotworowo i podnoszą odporność immunologiczną.

Jak przygotować kawę grzybową?

Kawę grzybową można kupić w postaci saszetek z kawą, mieszanek kawy mielonej lub kawy rozpuszczalnej. Przygotowujemy ją w taki sam sposób, jak zwykłą kawę. Można też kupić skoncentrowany ekstrakt ze zmielonych grzybów i dosypywać jedną łyżeczkę na filiżankę zwykłej kawy. Kupując takie mieszanki warto zwracać uwagę na skład i pochodzenie, by mieć pewność, że produkt jest najwyższej jakości.

Kto nie powinien pić kawy grzybowej?

Szczególnie powinny uważać osoby zażywające leki na unormowanie ciśnienia krwi, gdyż ekstrakt z grzybów może wchodzić z nimi w interakcję. Zawsze też warto wcześniej skonsultować z lekarzem, czy kawa grzybowa jest dla was wskazana.