Kasze to bogate źródło witamin i minerałów. Kasza jaglana łagodzi nadkwasotę żołądka, rozgrzewa i zwiększa odporność organizmu. Kasza jaglana bogata jest w magnez, selen, potas i cynk, które niwelują napięcie mięśniowe i skutki stresu. Często spożywana usuwa oznaki zmęczenia. Kasza gryczana natomiast szczególnie polecana jest kobietom. Zawarta w kaszy gryczanej witamina K, wzmacnia naczynia krwionośne i zwiększa krzepliwość krwi. Dodatkowo witaminy z grupy B, odpowiedzialne są za piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Niewielka ilość kalorii i bogactwo błonnika sprawia, że jest to produkt dietetyczny i niezwykle odżywczy. Natomiast pęczak to rodzaj kaszy jęczmiennej. Uznano, że kasza jęczmienna pęczak jest najzdrowszym rodzajem kaszy oraz najmniej oczyszczonym spośród kasz jęczmiennych. Kasza pęczak usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi. Ponadto kasza pęczak polecana jest cukrzykom.

Kasza jaglana - jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana może mieć lekko gorzki smak. Aby po ugotowaniu odpowiednio smakowała powinna być uprażona na małym ogniu w suchym garnku. Kasza jaglana będzie pachnieć lekko orzechowo. Kasza jaglana po uprażeniu powinna być przelana wrzątkiem do momentu, aż płyn przestanie być biały. Kasza jaglana powinna być przesypana do garnka i zalana dwa razy większą ilością wody. Istnieją dwa sposoby gotowania kaszy jaglanej. Albo najpierw kasza jaglana przesypywana jest do garnka i zalewana wrzątkiem, albo wrzuca się do wrzącej wody w garnku. W momencie, gdy woda z kaszą jaglaną ponownie się zagotuje można doprawić ją szczyptą soli i łyżką oleju. Z tak przygotowaną kaszą jaglaną można zrobić koktajl jaglano – kokosowy, pierogi z kaszą jaglaną i kiełkami cebuli albo chili con carne.

Czytaj także:   Kasza jaglana na słodko - pyszny smak dzieciństwa

Kasza gryczana - jak ugotować kaszę gryczaną?

Kasza gryczana będzie smakować nawet wybrednym smakoszem, gdy będzie nierozgotowana. Kaszę gryczaną należy opłukać przed gotowaniem w zimnej wodzie. Następnie zagotowujemy dwa razy więcej wody niż kaszy gryczanej. Kasza gryczana powinna być delikatnie wrzucana na osolony wrzątek. Czas gotowania kaszy gryczanej wynosi 12-15 minut. Kasza gryczana po ugotowaniu powinna stawiać lekki opór na zębach. Podobnie jak ryż powinna być sypka, czyli każde ziarenko kaszy gryczanej można od siebie oddzielić. Kasza gryczana to podstawowy składnik, z jakim przygotujecie pierogi po lubelsku, piróg biłgorajski albo kotlety z kaszy gryczanej. W smaku łagodniejsza jest kasza gryczana niepalona, która może zdecydowanie zasmakować dzieciom.

Kasza jęczmienna – jak ugotować krupnik?

Kasza jęczmienna to konieczny składnik do przygotowania krupniku. Na początek kilka suszonych borowików lub podgrzybków trzeba zalać na godzinę szklanką wody, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Trzy ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie łyżki masła w garnku z grubym dnem. Następnie należy umieścić dwa udka kurczaka ze skórą i obsmażyć na złoty kolor. Kolejno powinno się zalać mięso półtora litra gorącej wody i gotować do wrzenia. Od czasu do czasu należy mieszać, aby zebrać szumowiny. Mięso należy wyjąć z wywaru, gdy zacznie odchodzić od kości. Do garnka w tym czasie należy dodać dwa listki laurowe i trzy ziarenka ziela angielskiego. Po zagotowaniu trzeba dorzucić włoszczyznę i ziemniaki. Po minucie powinna być dorzucona kasza jęczmienna. Na koniec należy dolać wodę z grzybów i dorzucić pokrojone w paski ugotowane borowiki i podgrzybki. Krupnik z kaszą jęczmienną powinien gotować się jeszcze 10 minut. Przed podaniem należy dodać ugotowane mięso kurczaka z usuniętą skórą. Krupnik należy doprawić solą, pieprzem i szczyptą lubczyku. Warto też przygotować krupnik z grzybami i kurczakiem.

Zobacz także:  Zupa jest dobra na wszystko - 5 najlepszych książek o zupach

Ryż – jak ugotować ryż?

W zależności, do czego ryż jest potrzebny, można go ugotować w różny sposób i za pomocą różnych narzędzi. Na ogół ryż kleisty nie jest pożądany. Jedynie ryż kleisty może się przydać jako ryż do sushi. Ryż do risotto natomiast ma większą ilość skrobi, co nadaje daniu charakterystycznej kremowości. Aby ugotować ryż na sypko należy przestrzegać kilku zasad. Na początek ryż należy opłukać pod bieżącą wodą. Aż wypłuczemy nadmiar skrobi. Ten krok sprawi, że ryż będzie sypki po ugotowaniu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Ryż zalewamy wrzącą wodą w proporcji dwa razy więcej płynu niż ryżu. Warto pamiętać, że zamiast wody może być użyty rosół lub bulion warzywny. Ryż podczas gotowania pęcznieje. Bywa nawet trzykrotnie większy niż przed ugotowaniem. Ryż powinien być gotowany na małym ogniu przez 10 – 30 minut. Czas gotowania ryżu uzależniony jest od jego odmiany. Najkrótszego gotowania wymaga ryż biały parboiled najdłuższego dziki ryż. Aby ryż nie wykipiał podczas gotowania można dodać łyżeczkę masła lub oliwy. Z taką bazą stworzycie wiele sycących posiłków np.: curry z kurczakiem i żółtym ryżem albo ryż smażony z warzywami.

Czytaj także:  Jak ugotować ryż - praktyczny poradnik