Oto Goûte - łyżeczka, która ma dać przyjemność jedzenia podobną do tej, której doświadczamy podczas oblizywania palców. Ma zbliżony do nich kształt, więc nadaje się do jedzenia wszystkiego, co kremowe lub półpłynne - krem czekoladowy, miód, jogurt... Projekt powstał w oparciu o eksperymenty psychologiczne, które odpowiadają na pytanie o to, w jaki sposób najmocniej działamy na zmysł smaku i czy możemy zintensyfikować doznania inaczej niż przez sam smak posiłku.
Autorami projektu są Andreas Fabian, naukowiec i projektant oraz Charles Michel, artysta, naukowiec i były szef kuchni. Ich poszukiwania koncentrują się wokół rozwiązań, mających zmaksymalizować przyjemność i intensywność doznań płynących z delektowania się posiłkami. Ich zdaniem potrzebujemy do tego celu nowych narzędzi - bardziej naturalnych i takich, które sprawią, że będziemy jeść wolniej, delektując się jedzeniem. Dlaczego w takim razie rezygnować z oblizywania palców? Bo to nieeleganckie. Zespół Michel/Fabian zapewnia, że Goûte rozwiązuje ten problem - o ile chodzi o jedzenie kremów i musów.
Co z innymi przysmakami? Projektanci zajmują się kolejnymi narzędziami, które mogłyby zastąpić tradycyjne sztućce. - Pracujemy nad kilkoma prototypami - powinny być dostępne na rynku w ciągu najbliższego roku - zapowiada Charles Michel. - Sztućce, których używamy na co dzień są funkcjonalne - umożliwiają nam eleganckie przeniesienie pokarmu do ust, ale nie były projektowane tak, aby wpływać na zmysły i intensyfikować doznania kulinarne.
Goûte występuje w dwóch wersjach - szklana kosztuje 29 funtów, drewniana - 19 funtów. Wszystkie produkty są wykonane ręcznie.
Autor: Martyna Szydłowska
Komentarze