Słone przekąski to coś, za czym często tęsknimy, będąc na diecie. Nie oznacza to jednak, że odżywiając się zdrowo, musimy z nich całkowicie rezygnować. Wystarczy zrobić je samodzielnie bez dodatku tłuszczu. Taka odchudzona wersja doskonale chrupie i smakuje lepiej niż ze sklepu!

Jak zrobić domowe chipsy bez tłuszczu?

Jak zrobić dietetyczne chipsy? To prostsze niż myślicie. Wbrew klasycznej recepturze na chipsy, tym razem bazą będą nie surowe, a ugotowane i zblendowane ziemniaki. Jak zrobić chipsy w piekarniku? Najdłuższym elementem tego przepisu jest ugotowanie ziemniaków, gdyż cała reszta dzieje się już w mgnieniu oka.

Do puree ziemniaczanego wystarczy dodać surową cebulę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz wodę. Wszystko blendujemy na gładką masę i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Podstawowy zestaw to oczywiście sól i pieprz, ale szczególnie dobrze sprawdzi się tutaj jeszcze słodka, ostra lub wędzona papryka, czosnek i wszelkiego rodzaju zioła.

Tak przygotowaną masę przekłądamy do rękawa cukierniczego, wykładamy małymi porcjami na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie przykrywamy drugim arkuszem papieru i dociskamy szklanką, aż staną się bardzo cieniutkie. Chipsy przykryte dwiema warstwami papieru wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na około 11-13 minut. Po tym czasie wystarczy delikatnie oderwać wierzchnią warstwę papieru i domowe chipsy gotowe!

Tym prostym, zdrowym i pysznym przepisem podzieliła się użytkowniczka TikToka @nathallae. Film w krótkim czasie zdobył ogromną popularność i wypróbowały go setki internautów. 

@nathallae Domowe chipsy bez tłuszczu, których możesz zjeść więcej! 🥸 200g ziemniaków 95g cebuli 30ml wody 7g proszku do pieczenia Sól Pieprz 50g mąki kukurydzianej #chipsy #prosteprzepisy #szybkieprzepisy ♬ Super Freak - Rick James

Przepis na domowe chipsy z piekarnika

Składniki:

  • 200 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz do smaku

Inne przepisy na domowe chipsy

Chipsy bez tłuszczu z puree ziemniaczanego to tylko jeden z wielu pomysłów na domową przekąskę. W domowym zaciszu możemy przygotować także inne chrupiące pyszności, takie jak chipsy z batatów, buraka, pietruszki, topinamburu, soczewicy lub jarmużu. Miłośnikom słodkich przekąsek posmakują natomiast chipsy z jabłek, marchewek, gruszek czy bananów.